Muzsikált az erdő nálunk is

Muzsikált az erdő nálunk is
A hasonló nevű alapítvány által szervezett Muzsikál az erdő című rendezvényt vasțrnap első ízben a határon túl is megszervezték, éspedig Püspökfürdőn. Rengetegen látogattak ki az erdőbe.

A jó időt is kihasználva- bár a szervezők szlogenje az, hogy a rossz időjárás nem jelenthet akadályt- rengetegen, köztük iskolás és turistacsoportok is, látogattak ki vasțrnap a püspökfürdői erdőbe.

Szabó Lajos főszervező, erdőmérnök azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: az idén 13. alkalommal rendeződik meg a Muzsikál az erdő programsorozat Magyarországon azzal a fő céllal, hogy az embereket környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsa az erdő, a zene, a művészet erejével. Ezen központi gondolat köré épül az egész, a legfontosabb elemek pedig a szakvezetéses erdei séták, a kézműves-foglalkozások, a gyermekprogramok, a kiállítások, a koncertek, és természetesen nem maradhat el a nap végén a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása se, a helyi értékekkel való ismerkedés.

Az idén először a határon túl is megjelentek- a Felvidéken Fülekre látogattak el, most pedig a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében címszó alatt a Partiumba, a püspökfürdői erdőbe jöttek a zárónapon. Ennek üzenetértéke is van, mert úgy gondolják, hogy fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. „A Kárpát-medence egy csodálatos élettér a maga tiszta folyóival, zöldellő erdeivel, az itt élő népekkel együtt, és ennek a megőrzése a mi feladatunk. Az értékeket azonban csak összefogással, közös akarattal lehet megvédeni, a jövőt csak együtt lehet építeni”- fogalmazott.

Összehozza

Puskás Lajos, Békés és Csongrád megyei állami erdőgazdaságnak oktatási igazgatója arról tájékoztatta honlapunkat: most már második éve szervezik meg ilyentájt a Magyarországi Erdők Hete nyitórendezvényeként a Muzsikál az erdő Alapítvánnyal közösen ezt a programot. Szerintük ugyanis az erdő és a művészetek képesek rá, hogy összehozzák az embereket. Személy szerint neki évtizedek óta vannak határon túli barátai, magyar és román kollégák, Gyula közelében pedig két erdő jöhet számításba egy ilyen jellegű kiruccanásra: a Várad vagy az Arad melletti. Tapasztalata alapján egyre inkább fokozódik az érdeklődése a nagyvárosi embernek a természet iránt. Ahogy terjed az urbanizáció, úgy egyre inkább a hétvégeken, a szabadidőben igénybe veszi az erdőt, melynek egyre jobban felértékelődik a rekreációs funkciója.

Timár Miklós, a nagyváradi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség igazgatója azt mondta: amikor a szervezők felvették velük a kapcsolatot, rábólintottak az ötletre, mert úgy vélte, egy próbát itt is megér. Az állami erdészet vezetői, illetve az erdészek is pozitívan álltak hozzá a kezdeményezéshez, első szóra kijelentették: rendben van, csinálják, őket is érdekli a dolog. Azt látták meg együtt ebben, hogy az erdő nem csak favágásról, -kitermelésről, -ültetésről vagy egyéb gazdasági tevékenységről szól, hanem előtérbe kell helyezni a szociális, közösségépítő oldalát is- nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius