„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

Püspökfürdőn is fellép a kecskeméti Aurin Leánykar
Püspökfürdőn is fellép a kecskeméti Aurin Leánykar
2016. szeptember 30. – október 2. között második alkalommal ad otthont Gyula-Városerdő a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című rendezvénynek, melynek vasárnapi (október 2.) rendezvénynapja határon túlra, Püspökfürdőre látogat. A rendezvény Gyula város és a Délalföldi Erdészeti Zrt. támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként.

A 13 éve a Mátrában szerveződő Muzsikál az erdő rendezvények immár négy éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészetek és az erdők közös erejével az ország különböző régióiba országos rendezvénnyé válva, tavaly ősszel sikeresen bemutatkozva a Körösök partján.

A Muzsikál az erdő látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására.

Testi-lelki feltöltődés

A rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a Muzsikál az erdő, lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére.

A Muzsikál az erdő 2016-ban első ízben vált határokon átnyúló rendezvénnyé. A mátrai rendezvénysorozat nyitó napja a felvidéki Füleken zajlott, a közelgő Muzsikál az erdő a Körösök völgyében október 2-i rendezvénye a Nagyvárad közelében található Püspökfürdő – Május 1. Fürdő közelében lévő „csodabogyós” erdőbe szerveződik. Ez az erdő az itt nagy mennyiségben megtalálható csodabogyó növény miatt nevezetes. (A szúrós csodabogyó 50–60 cm magas, örökzöld, évelő védett növény. Apró fehér virágai március-áprilisban jelentkeznek, termése húsos, piros bogyó.)

Küldetés

„Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangolódjunk rá a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket! A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét.”

Alapvető cél: az erdő, a zene, a művészetek erejével az embereket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani.

Az erdei koncert helyszíne 800 méter séta megtételével közelíthető meg. A fotókon látható a Somlai erdészház parkolója és az erdei út, valamint az erdei koncerttér. Szabó Lajos és Puskás Lajos a helyi erdészekkel együtt kiválasztotta a megfelelő helyszínt, s sétájuk során több védett növényfajt is lefotóztak. Reméljük, a kirándulni vágyóknak kedvet csináltunk, hogy ellátogassanak a rendezvényre és csodálatos erdei helyszínen hallgassák meg teljesen akusztikusan a Misztrál Együttes, az Aurin Leánykar és az In Medias Brass fúvós ötös koncertjét.

Programterv

Tehát szeptember 30-án lesz a rendezvény nyitónapja.
Helyszín: Gyula-Városerdő, DALERD ZRT. Erdészeti Erdei Iskola
GPS: É 46° 41′ 57.36″ , K 21° 19′ 24.88″

2016. október 1.
Helyszín: Gyula-Városerdő, DALERD ZRT. Erdészeti Erdei Iskola

2016. október 2.
Helyszín: Nagyvárad közelében, Szentmárton – Május 1. Fürdő (Püspökfürdő)
GPS: lat: 46o59’35,9”N, lng: 22o0’59,7”.

A püspökfürdői program:

10.00-tól helyi termékek bemutatója (kerámiák, sajt, méz, faeszközök)
10.00-tól gyermekprogram: népi kézműves foglalkozás gyerekeknek, Bábika Játszóház
(10.30-tól lacikonyha a parkolóban)
11.00 Erdei séta. Téma: Az erdei életközösség, a fenntartható erdőgazdálkodás. Vezetők: Puskás Lajos és Szabó Lajos erdőmérnökök. (Indulás a Somlai erdészház parkolójából)
12.00 Erdei koncert a „Csodabogyós erdőben” (a koncert helyszíne 800 méternyire található a parkolótól, gyalogosan megközelíthető).
Fellépnek: Kecskeméti Aurin Leánykar (karnagy: Durányik László), Misztrál Együttes, In Medias Brass, Junior Príma díjas rézfúvós quintett (művészeti vezető: ifj. Bazsinka József).
15.30–17.00 Szakvezetéses erdei séta a parkolóhoz. Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke.

Információk

A helyszínre utazásról mindenki maga gondoskodik.
Szentmárton – Május 1. Fürdő melletti rendezvényhelyszínen a parkolás a Somlai erdészház előtt (az erdei koncert helyszíne a parkolótól kb. 800 m). Étkezési lehetőség: büfé, lacikonyha folyamatosan rendelkezésre áll.

A programváltoztatás jogát fenntartják.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! „Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés.”

www.muzsikalazerdo.hu