Múzeumügy: A kivitelező új szerződésre vár

Calin Roman, Radu Tirle
Calin Roman, Radu Tirle
Miközben Radu Tirle a váradi múzeumfelújítás kapcsán miniszterelnöki ellenőrzéssel fenyeget, addig a kivitelező cég újabb szerződés megkötésére vár a munkálatok folytatásához.

 

 

Mint arról már beszámoltunk, Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke március 14-én bejelentette, hogy megvan a szükséges mennyiségű pénz a nagyváradi Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítási munkálatainak folytatására, és amennyiben a kivitelező Selina cég nem folytatja a beruházást, akkor erről két héten belül értesíteni fogja Románia miniszterelnökét, arra kérvén a kormányfőt, hogy állítson fel ellenőrző-bizottságot az ügy kivizsgálására.

 

Megszólaltattuk ennek kapcsán Calin Romant a Selina cég vezérigazgatóját, aki a következőket nyilatkozta: „Néhány hónappal ezelőtt a megyei tanács felállított egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy velünk tárgyaljon a múzeumfelújításra vonatkozó további teendőkről. Akkor arról volt szó, hogy nincs elég pénzük a beruházás folytatásához, ezért meg kell vizsgálják azt, hogy az eredeti szerződésben foglalt beruházások közül miről mondanak le, és miután ezeket a módosításokat elvégzik, erről szólnak nekünk is, és mi ennek függvényében egyeztünk volna meg velük és folytattuk volna a munkát. De néhány nappal azelőtt, hogy ez megtörtént volna, Radu Tirle előállt a nyilatkozataival. A labda az ő térfelükön volt, hiszen ők kellett volna megmondják, mit kell csináljunk, erre a megyei tanács ezen a héten egy újabb vizsgálóbizottságot küldött a múzeumi munkálatokhoz. Radu Tirle a sajtónak nyilatkozik, ezek kampányszövegek, mert minket nem értesített arról, hogy mennyi pénzük van, nem értesítettek arról, hogy mit akarnak csinálni. Nekünk fogalmunk sincs, mi a teendőnk, mi mindenesetre várunk, hogy jöjjenek, hogy megkössük a munkálatokra vonatkozó szerződéskiegészítést. Az viszont látszik, hogy a tanácselnök teljesen kaotikusan jár el: vagy engedje a bizottságot dolgozni, vagy küldje ki a saját ellenőrző bizottságát, vagy hívja ki a miniszterelnök ellenőrző bizottságát, de ne csináljon mindent egyszerre és ne induljon el minden irányba.” Calin Roman végezetül hozzátette, hogy a céget a legcsekélyebb mértékben sem fogja érinteni az, ha a miniszterelnöki kontrollcsoport is vizsgálódna a váradi múzeumfelújítás körül, hiszen mint mondta, eddig is már számos ellenőrzésen átestek, és mindeddig soha senki nem talált semmiféle kifogásolni valót a múzeumfelújítás kapcsán.

 

Pap István