Múzeumok éjszakája Váradon

Múzeumok éjszakája Váradon
A XIX. Körösvidéki Múzeumi Napok keretében május 16-án éjjel megtartották a tizenegyedik alkalommal megszervezett Múzeumok éjszakáját.


Az idei XI. Múzeumok éjszakáját ezúttal az Együtt a nagyváradi múzeumok jelmondat szellemében szervezték meg, hiszen május 16-án, szombaton este 19 órától az érdeklődők egy múzeumi körutat tehettek Nagyváradon, mivel a Körösvidéki Múzeum és a hozzá tartozó emlékmúzeumok mellett a látogatók a római katolikus, az ortodox, a görög katolikus püspökségek múzeumait, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermét, illetve a hadtörténeti múzeumot nézhették meg. A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat ez alkalomból különjáratot indított, amely a programban résztvevő múzeumok között közlekedett. A Múzeumok éjszakáján elhangzott Antonio Vivaldi Négy évszak című műve, az érdeklődők 18 órától az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban hallgathatták meg a Tavasz és a Nyár tételeket, később a Iosif Vulcan Emlékmúzeumban az Ősz és a Tél tételeket, míg 23 órától a barokk palota dísztermében a teljes versenyműsorozat felcsendült.

Múzeumi tárlatok

Az Ady Endre Emlékmúzeum is megnyitotta kapuit a látogatók előtt új, Ady és Léda tematikájú kiállításával. Az eredeti képekből és dokumentumokból összeállított tárlatot most először láthatták az érdeklődök. Az est egész ideje alatt a háttérben Ady versek hangzottak el felvételről. Az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban a Körösvidéki Múzeum szecessziós iparművészeti gyűjteményét tekinthették meg a látogatók, míg a múlt héten újranyílt Iosif Vulcan Emlékmúzeumban, az író életét és munkásságát, valamint a Familia folyóirat történetét bemutató tárlat látható. A nagyváradi római katolikus székesegyházban is rendkívül sokan megfordultak szombat este: a bazilika kriptájába, valamint a márciusban megújult egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjaiból összeállított tárlatra sokan voltak kíváncsiak. A bazilika után sokaknak az útja a püspöki palota felé vitt, itt a díszterem mellett a Körösvidéki Múzeum három kiállítását is meg lehetett nézni: A ruha teszi az embert. Hat évszázados divattörténet című tárlatot, a múzeum etnográfiai gyűjteményéből összeállított kiállítást, valamint Sütő Petre Rozália festészeti és grafikai kiállítását. A szombat este 19 órától éjjel egy óráig tartó esemény idén is rengeteg látogatót vonzott.

P. Nagy Noémi