Múzeum lesz a zsinagógából

Múzeum lesz a zsinagógából
Nagyvárad – Várhatóan pénteken írja alá a használati jog átruházásáról a szerződést a nagyváradi Zsidó Hitközség és a Körösvidéki Múzeum.

Várhatóan ezen a héten pénteken írja alá a nagyváradi Zsidó Hitközség és a Körösvidéki Múzeum azt a szerződést, melynek tárgya a Városháza (Primariei) utcai zsinagóga használati joga. A meglehetősen elhanyagolt épület a Zsidó Hitközség tulajdonát képezi. Azzal a kitétellel ruházzák át az épület használati jogát a múzeumra, hogy az épület olyan rendeltetést kapjon, mely nem mond ellent a zsidó vallás elveinek. A megegyezés értelmében egy olyan létesítményt alakítanának ki a renovált épületből, mely a nagyváradi zsidóságnak állítana emléket (mint ismeretes a városból 30 ezer zsidót deportáltak el a második világháború idején).

Értékes épület

Kiállítási tárgyakból nem lesz hiány, hiszen úgy a Zsidó Hitközösségnek, mint a Körösvidéki Múzeumnak vagy a Megyei Könytárnak számos olyan tárgyi emléke van, melyet érdemes a nagyközönség előtt bemutatni – tudtuk meg Seidler Andrástól, a Zsidó Közösségi Központ vezetőjétől. A múzeumot európai uniós finanszírozással szeretnék majd kialakítani. A szerződés pénteki aláírását nem csak a Zsidó Hitközség, hanem a város is sikerként könyvelheti majd el, hiszen ezáltal egy újabb értékes nagyváradi épület menekülhet meg a pusztulástól, tette hozzá az igazgató.

Mészáros Tímea