Múzeum a strandon

Múzeum a strandon

Szatmár megye – A tájház–építés tűnik a legjobb megoldásnak Tasnádon, ahol a múzeum épületét visszakapta régi tulajdonosa.

A tervek szerint Tasnádon a régi múzeum épületének megvásárlása helyett inkább egy tájházat építtetne a Szatmár Megyei Múzeum vezetősége — számolt be róla lapunknak Szőcs Péter, a Megyei Múzeum igazgatóhelyettese. A régi épületet hosszas pereskedést követően visszakapta régi tulajdonosa, így a múzeum most csak bérlője a város központjában található épületnek. A Szatmár Megyei Tanács, Tasnád Polgármesteri Hivatala, valamint a Megyei Múzeum a bérleti díj emelése miatt közösen úgy döntött, hogy a turistaparadicsommá vált strand melletti területen egy tájházat fog építtetni.

A belvárosi épület tulajdonosa felkínálta a múzeumnak a vásárlás lehetőségét is, azonban Szőcs elmondása szerint több százezer eurót kellene kifizetniük, amelyet nehezen tudna az intézmény kigazdálkodni. Ezért is gondolják úgy az intézmények vezetői, hogy a legjobb megoldás egy tájház építése lenne Tasnád városában. A tasnádi strand közelsége biztosíték lenne a látogatottságra, így az eladott jegyekből származó bevételekből fenntarthatnák a tájházat. A Phare–programnak köszönhetően Szatmár megyében több településen is építettek már tájházat, az elkövetkezendő időszakban pedig Avasújvárosban, Turcon és Avasújfalun is készülnek majd az ezekre a vidékekre jellemző tájházak.

Gugulya–Hégető Lóránd