Muzeológusok tanácskozása Szatmárnémetiben

Muzeológusok tanácskozása Szatmárnémetiben
Szatmár megye – Az Európai Unió 2007 és 2013 között 400 ezer eurót utalt ki különböző térségek közötti kapcsolatok ápolására, képzőművészeti, néprajzi témák bemutatására — fejtette ki a muzeológusok tanácskozásának nyitónapján Viorel Ciubota, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója.

Az összeget térségenként lehet megpályázni, hogy melyik térség, milyen összeghez jut, az a pályázati munkáktól függ. Az első szakaszban sok lesz a kiállítás, hogy a nagyközönség is lássa azt, hogy a neolitikumban is voltak kapcsolatok a térségek között.

Közös pályázatok

Tegnap kezdődött és ma is zajlik Szatmárnémetiben az a konferencia, melyen öt ország tizenhárom intézményének küldöttei vesznek részt és azokat az alapelveket dolgozzák ki, amely Kelet–Magyarország, Ukrajna, Románia Észak–Nyugati régiója, valamint Lengyelország és Bulgária számára a közös projekt-készítésben nyújt segítséget, hogy a rendelkezésre álló 400 ezer eurós pályázatból minél több pályázati pénzt meg tudjanak szerezni. A különböző térségeket bemutató kiállításokat az az ország szervezi meg, amelyik az illető témában több anyaggal rendelkezik. Várnát javasolták a földművességet bemutató kiállítás megszervezésének helyszínéül, hiszen innen indul az európai földművesség és eljut Nyíregyházáig. A legtöbb bronz kincset a nyíregyházi múzeum őrzi, ezért annak helyszíne Nyíregyháza lesz, a vallástörténeti és a népművészeti kategória színhelyéről a ma napon döntenek a szakemberek.