Művészet és történelem a Szent László Napokon

Művészet és történelem a Szent László Napokon
Művészeti, valamint Szent László alakját és a reformációt megidéző programok is tarkítani fogják az idei nagyváradi Szent László Napokat. A Magyar Polgári Egyesület rendezvényeit Nagy József Barna ismertette.

A művészeti jellegű programok közül elsőként a június 18-án megnyíló Kósa Klára kiállításról tett említést Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője a szerdán tartott nagyváradi sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a kerámiaművész műveiből megnyíló tárlaton tizenkét alkotás lesz látható. Ezt követően Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adjunktusa, tanszékvezető vette át a szót, aki az egyetem által szervezett művészeti kiállításokról beszélt. Mint mondta, egy egész napot szentelnek a művészetnek, így június 20-a lesz a dizájn-nap, amikor is megnyitják a Transylvania Tranzit című, erdélyi dizájnereket felvonultató kiállítást, a Photo Ludens kiállítást, melyen a PKE hallgatóinak plakátmunkáit lehet majd látni. Ezek a tárlatok a várban lesznek, de a PKE új épületében ugyanaznap nyitják meg a Mercedes kiállítást, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Szakának a tárlata lesz, és amelyen Mercedes járművek makettjei lesznek láthatók. A PKE-n az említett napon minikonferenciát is szerveznek majd.

Art Generator

A továbbiakban Antik Sándor, a PKE professzora az Art Generator 3 – Multimédia alkotások című kiállítás kurátora árulta el azt, hogy ennek a tárlatnak a megnyitója június 20-án, kedden délután öt órától lesz. Az Art Generator egy pár éve futó tehetséggondozó műhely, folyamatos programtervezetekkel, művészeti workshopokkal és bemutató kiállításokkal. A Szent László Napok során megrendezendő tárlaton a PKE képzőművészeti szakán tanuló hallgatók munkáiból állítanak ki. Ezek között lesznek államvizsga munkák, mesteri szakdolgozatok, félévek közötti szünetekben elvégzett munkák. Mint Antik Sándor hangsúlyozta, a multimédia nálunk viszonylag új művészeti ágnak számít, és a kiállítás nagyon látványosnak ígérkezik, hiszen látható lesz többek között a nagyváradi vár 3D-s rekonstrukciója, és különböző installációk, filmesszék is. Mindegyik művészeti tárlat június 20-án nyílik meg és a Szent László Napokkal együtt, június 25-én zárul.

Történelem

A Magyar Polgári Egyesület rendezvényeit Nagy József Barna ismertette. Mint mondta, megemlékeznek a reformáció ötszázadik évfordulójáról a Szent László Napokon: június 21-én szerdán tizenegy órai kezdettel közel fél napos konferenciát szerveznek ebben a témában neves hazai és magyarországi kutatók, lelkészek, történészek közreműködésével. Az előadások helyszíne a váradi vár I. épülete lesz. Június 24-én, szombaton fél tizenegy órai kezdettel dr. Fodor János professzor, az MTA doktora, nyugalmazott onkológus főorvos Szent László templomok a Kárpát-medencében címmel tart előadást az ugyanezen a címen megjelent kötete kapcsán. Ugyanezen a napon, de délután három órai kezdettel dr. Pálfi György antropológus Szent László koponya-ereklyéjének interdiszciplináris kutatása címmel tart előadást. 2011. szeptember 22. és 25. között a Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában található Hermában őrzött és Szent László királyunknak tulajdonított koponyát neves kutatókból álló szakmai csapat az ereklyetartóból kiemelte, és azon természettudományos vizsgálatokat és méréseket végzett. Az említett természettudományos és műszaki vizsgálatokra teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett került sor. A kutatások során többek között antropológusok, műszaki szakemberek, orvosok vizsgálták meg a koponyacsontot. A pontos, hiteles szakmai adatgyűjtések után elkészült Szent László királyunk arcrekonstrukciója is. Erről a tudományos vizsgálatról beszél majd dr. habil Pálfi György PhD antropológus a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszék tanszékvezető docense, majd fél hattól dr. Kristóf Lilla Alida antropológus, paleoradiológus, muzeológus is, aki a Szent László-kutatás szakmai szervezője és a kutatást bemutató kötet felelős szerkesztője is egyben. Ebből az alkalomból bemutatják a kutatómunkáról szóló kötetet is.

Más rendezvények

Zatykó Gyula főszervező további három eseményre hívta fel a figyelmet. Június 23-án, pénteken délután hat órai kezdettel a nemrégiben elhunyt Csíky Ibolya és Varga Vilmos színművészekre fognak emlékezni pályatársak, színházbarátok. Nagy sikere volt a tavaly, ezért idén is beiktatják a Szent László Napok programjába a felújított Darvas La Roche ház bemutatását. Az ingatlant annak egyik volt tulajdonosa, Simon Judit újságíró fogja bemutatni június 25-én délután négy órától. Szentén megszervezik az idén a Szent László kvízt, melyre június 25-én, vasárnap délután öt órától kerül sor. A szervezők hattagú csapatok jelentkezését várják a Szent László Napok Facebook-oldalán. Végezetül Zatykó Gyula megemlítette, hogy szintén vasárnap, a Szent László Napok zárónapján dr. Papp Lajos is előadást tart majd.

Pap István