Művészet a dobozban

Művészet a dobozban
Nagyvárad – Mesevilág, tengerpart, álomképszerű tájak mintegy elvágyódásként a gyermekkor végén, a felnőttkor küszöbén – ezekről szól többek között a váradi Emanuil Gojdu középiskola négy nyolcadikot végzett diákjának munkája. Az alkotás a sportteremben felállított hatalmas „doboz” belső falain tekinthető meg.

Interaktív

A Visual Kontakt munkatársai az általuk létrehozott négy, fehér falból álló helyiséget a diákok művészi megnyilatkozásának felületeként álmodták meg. A dobozból alakuló galéria az elképzelések szerint kéthetente más és más diákok alkotásainak térhelyévé válik, úgy, hogy az előzőleg ráfestett réteget egyszerűen lekaparják.

Az első kiállítást péntek délután tekinthették meg az érdeklődők. Crivoi Alexia, Tincău Anita, Măduţa Diana és Talhoş Teodora a temesvári képzőművészeti egyetemet, illetve az ottani művészeti népiskolát elvégzett Isa Balog Verly és Diana Călin vezetésével hozták létre munkájukat temperával, akrilfestékekkel, valamint újrahasznosítható anyagokból (pillepalackokat, nejlonzacskókat használtak fel többek között). Amint Mircea Boţog tanár, a High School Gallery felelőse elmondta, a modern művészetre jellemző az itt is megnyilvánuló kötetlenség és interaktivitás. Itt nincs éles határvonal a szemlélő és az alkotás között – a látogató egyszerűen „besétál” az alkotásba és ezzel egyúttal a részévé is válik. Emellett a látogató maga is hozzátehet valamit a diákok alkotásához – például mondatokat írhat újságkivágásokból a rögtönzött szoba falára.