Művelődéstörténeti vetélkedőt szerveztek

Művelődéstörténeti vetélkedőt szerveztek
Nagyvárad – Kedd délután dr. Károly József Ireneusról elnevezett művelődéstörténeti vetélkedőt szerveztek IX-XI-es diákok számára az Ady Líceum dísztermében. Az Eminescu Főgimnázium egyik csapata nyert.

Kedd délután dr. Károly József Ireneus premontrei paptudósról, tanárról, önkormányzati képviselőről elnevezett művelődéstörténeti vetélkedőt szerveztek a nagyváradi Ady Endre Középiskola dísztermében. A megmérettetésen tizennyolc, 3 fős csapat vett részt, a házigazda tanintézeten kivül a Szent László Római Katolikus Gimnáziumból, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból és a Mihai Eminescu Főgimnáziumból. A IX-XI. osztályos versenyzőknek dr. Károly József Ireneus tudományos, papi és közéleti munkásságával kapcsolatos feladatlapokat kellett kitölteniük, illetve ismerniük kellett a premontrei rend történetét is. Pontszámaikat villámkérdésekre adott helyes válaszokkal gyarapíthatták. A vetélkedőt Fleisz Judit, az Ady líceum aligazgatónője vezette, a zsűriasztalnál pedig dr. Fleisz János BINCISZ-elnök, egyetemi tanár, Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke, Makai Zoltán, a helyi áramszolgáltató nyugalmazott főmérnöke, valamint Takács Zoltán, Ardelean Klementina és Apáti Tímea tanárok foglaltak helyet.

Legyen példakép

Rövid nyitóbeszédében dr. Fleisz János arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy 1999 óta emlékeznek szervezett keretek közt a paptudósra, a Sapientia Varadiensis Alapítvány, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság kezdeményezésének köszönhetően. Dr. Károly József Ireneus élete, a közjó érdekében kifejtett tevékenysége példakép kell legyen valamennyiünk számára, bátorságra és kitartásra kell buzdítson, hangsúlyozta.

Az idei versenyt a Mihai Eminescu Főgimnázium XI. H osztályos csapata nyerte (Boros Andor, Czobor Attila és Kocsis Gergő). Másodiknak a lorántffys Ecsedi Balog János, Lengyel Róbert és Biró Anett-Krisztina jött ki, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az adys Hasas Réka, Kujbus Julianna és Bunău Irén állhatott.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,