Műsor és kézműves vásár az iskolások jóvoltából

Látványos volt a nagyobb diákok „gyertyás tánca”. A szerző felvétele
Látványos volt a nagyobb diákok „gyertyás tánca”. A szerző felvétele
Még karácsony előtt tartották meg zenés, táncos előadásaikat az ottományi és szalacsi gyerekek, teljesen megtöltve ezzel a községi kultúrházakat, rengeteg szülőt és családtagot bevonzva.

Az eseményt Kis Edit igazgatónő nyitotta meg. Beharangozójában elmondta, hogy ugyan a belépődíj két lej volna, azonban hozzátette azt is, hogy ez nem kötelező érvényű. Ahogyan fogalmazott: döntsék el maguk a szülők azt, hogy hozzájárulnak-e a gyerekeik műsoraihoz. Műsor alatt pedig értendő az, hogy minden osztály készült egy előadással, a legkisebbektől egészen a nyolcadikosokig. Volt, amikor a jól ismert karácsonyi dallamokra táncoltak, de bonyolultabb koreográfiákkal is lehetett találkozni. Ilyen volt például az úgynevezett „gyertyás tánc” is, amivel a nagyobbak kísérleteztek. Ezt úgy kellett kivitelezni, hogy mozgásban voltak az előadók, eközben pedig feltartott kezeikben mécseseket tartottak. Hogy a hangulat jobban átjöjjön, le kellett kapcsolni a lámpákat is, így még látványosabbá téve az előadást.

Karácsonyi vásár is volt

Az előadások mellé társult még egy kis vásártér is, ahol jópofa ajándéktárgyakat lehetett venni. Minden osztály saját standdal volt jelen és az adott osztályok által készített dolgok közül lehetett vásárolgatni. Szépen formált gyertyatartók és gyertyák, hangulatos kis díszek kerültek az asztalokra. A két estét átfogó rendezvény (két este Szalacson, ugyanis nem fértek volna be a több száz férőhelyes kultúrotthonba a szülők, majd ahogyan az egyik véget ért, már folytatódott is tovább Ottományban) egyben jó alkalom volt arra is, hogy így búcsúztassák el az első iskolai félévet, egyúttal az ünnepekre is ráhangolják a községbeli családokat. Mindezt úgy kialakítva, hogy aktívan vegyen részt benne pedagógus, gyerek, és a szülők is.

Szűcs György