Muris évkezdés a Szacsvay Imre Általános Iskolában

Muris évkezdés a Szacsvay Imre Általános Iskolában
Tegnap reggel a Szacsvay Imre Általános Iskolában is megtartották az ünnepélyes tanévnyitót, amely kifejezetten vidám hangulatúra sikeredett, a diákok jókívánságokkal, verssel, tánccal köszöntötték az új tanévet.

 

Mai, felkapott zenék, de egy Queen- és egy AC/DC-szám is hallható volt a kezdés előtt az iskolaudvaron, ezek pedig jól szolgáltak a még ébredező közönség felrázására, és sokak arcára csalt mosolyt. Elsőként az iskola igazgatója, Pásztor Gabriella szólította meg a már osztályonként, osztályfőnökeikkel felsorakozott diákokat, mögöttük a legalább annyira izgatott szülőkkel. Az igazgató Pásztor Sándornak, a Bihar Megyei Tanács elnökének adta át a szót, aki örömmel hangsúlyozta ki, milyen jó, hogy a nagyváradi, szacsvays diákok már meg sem férnek egy épületben. Tudja, hogy ma tanerőnek lenni komoly kihívás, és nehéz munka, ezért sok sikert kívánt a diákoknak és a tanároknak egyaránt. A tanfelügyelőség részéről üzenetet küldött Alin Novac-Iuhas Bihar Megyei főtanfelügyelő, ezekhez a gondolatokhoz pedig Kecse Gabriella tett még hozzá, aki ettől az évtől kezdve a magyar irodalom és nyelvért felelős tanfelügyelő. „Engedjék meg, hogy Szentgyörgyi Albert professzor, Nobel-díjas orvos szavaival kezdjem: az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az oktatás izgalmát, megtanulja szeretni azt, amit tesz”. Hozzátette, hogy immár 23 éve tagja a tantestületnek, és biztosította a szülőket afelől, hogy bizalmukat meghálálva, a tanárok be fogják bizonyítani, hogy „a szacsvayság Nagyváradon egy olyan státusz, amit ki kell érdemelni, küzdeni kell érte, de megéri”. Olyan tudást, tapasztalatot ígérnek a gyerekek számára, amely mindenképp segíteni fogja őket akkor, amikor tovább kell lépniük, egyre közelebb a felnőtt léthez. A rendőrség részéről is érkezett vendég, aki rövid beszédében a tanárok, szülők és rendőrök összefogásáról beszélt, valamint megjegyezte, hogy ő és kollégái közül is sokan szülők már, így tisztában vannak azzal, hogy egy gyereknek minél több figyelemre, támogatásra, és védelemre van szüksége, ez pedig számukra is kiemelten fontos.

A diákok kívánságai

Wéber Csilla pszichológus szakember is köszöntőt mondott, de őt megelőzően egy-egy diák lépett elő, és az osztályok nevében elmondott egy kívánságot, amely beteljesüléséért, visongás közepette, felengedték a lufikat. A legtöbb diák a vizsgák, felmérők sikerességét emlegették, de olyan is volt, aki sok-sok tornaórát, játékot kívánt, illetve egy kisdiák azt kívánta, hogy osztálytársai legyenek barátságosak, szerezzen sok barátot. A IV. A osztályból Kiss Beáta szavalt, miközben sokan még a lufikat lesték. „Koromnál fogva már elég sok érettségi találkozón vettem részt, és érdekes módon az összegyűlt öregdiákok soha nem arról beszéltek, hogy mit tanultak annak, idején, hanem hogy mi történt az iskolában” – hangzott el. A pszichológus felhívta a diákok figyelmét arra, hogy az iskolában nemcsak tudást kapnak, hanem rengeteg tapasztalattal is gazdagodnak majd, új helyzetekbe kerülnek, új emberekkel ismerkednek meg, és nagyon fontos, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni. „Segítenünk kell néha egymásnak, és el kell viselni azt, hogy az osztályokban értékelés folyik, hogy néha megbíznak dolgokkal, és azt ellenőrzik – mennyire vagyok megbízható, mennyire vagyok felelősségtudó, ezeket mind-mind itt fogjátok megtanulni”. Wéber Csilla megszólította a szülőket is, és arra kérte őket, hogy minél többet kommunikáljanak a pedagógusokkal, hiszen minél jobban megismerik gyermekeiket, annál alaposabb, jobb munkát tudnak végezni. A megnyitón elhangzott beszédek a gyerekekről, a gyerekekért, és a gyerekeknek, szülőknek szóltak, kedvesek, bíztatóak voltak. Vidámsággal is zárult az évnyitó, hiszen a diákok nemcsak énekkel, hanem tánccal is felléptek, illetve ezeket megelőzően a tesitanárral reggeli ébresztő táncot is jártak a kicsik, amihez a nagyok is csatlakoztak.

Pikó Stefánia0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .