ERDON Országos hírek

2008.11.07. 09:34

Tervezési és kivitelezési hibákat követett el az észak-erdélyi autópálya építtetője

<p>Tervezési és kivitelezési hibákat követett el az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel vállalat - jelentette ki csütörtökön Stefan Szobotka, az autópályák, országutak kezelésével ésépítésével megbízott román állami vállalat (CNADNR) kommunikációs igazgatója.</p>

Az igazgató megerősítette azt a korábban a sajtóban megjelent hírt, miszerint a hibák földcsuszamlásokat idéztek elő, így kár keletkezett a cég által elvégzett munkálatok egy részében. A lapok beszámoltak arról, hogy több hibásan elvégzett munkát is helyre kell hoznia a Bechtelnek. Főleg az esővíz elvezetésére szánt csatornáknál vannak a gondok, ugyanis a betonelemekkel kirakott árkok sok helyen nem töltik be funkciójukat, így az esővíz máris beszivárgott a töltés alá, és kikezdte azt.
Szobotka elmondta, hogy a CNADNR felkérésére az EGIS Scetauroute vállalat ellenőrzést végzett a helyszínen, és megállapították, hogy a problémák a Kolozs megyei Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) közötti szakasz 36 kilométerén jelentkeztek, ugyanis a Bechtel nem vette figyelembe a tervezés során elkészített földtani tanulmányokat.
Szobotka hangsúlyozta: a keletkezett kár kijavításának költségei teljes mértékben az amerikai vállalatra hárulnak. A Mediafax hírügynökség megállapítja, hogy az igazgató nem közölt pontos adatot arról, hogy mekkora összegre rúg a földcsuszamlás következtében keletkezett kár.
Az észak-erdélyi autópálya építése 2004-ben kezdődött el egy 2,2 milliárd euró értékű szerződés alapján. Az idén készül el azonban a korszerű út csupán első 15 kilométere, mivel a munkálatok egy évig szüneteltek, utána pedig az építkezést a kisajátítások késleltették.
Ennek a folyamatnak a felgyorsítására a román kormány nemrég 32,1 millió eurót utalt ki. A pénzből Szilágy megyében fizetik ki a gazdáknak a kisajátított földeket.
A román kormány 2007-ben és 2008-ban összesen 700 millió eurót utalt ki az amerikai vállalatnak, 2009-ben pedig újabb 450 millió euró elköltését tervezik a beruházásra.

  • Novemberben átadják az észak-erdélyi autópálya első 35 kilométerét
  • Ahol az autópályák egymásba futnak
  • Ha több a munkás, lesz autópálya 2013-ra
  • Meglepődött és megsértődött az igazságon Orban
  • Jó ütemben halad az autópálya építés
  • Bírság a Bechtelnek
  • Két év múlva gyorsforgalmi úton Aradig
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!