Munkaterápia fogyatékosoknak

Munkaterápia fogyatékosoknak
Nagyvárad – Fogyatékkal élő 15-30 éves fiataloknak nyitott napközi központot a George Baritiu szakiskola. Munkaterápiával foglalkoztatják a kedvezményezetteket.

Alina Vesa, a George Baritiu szakiskola igazgatója részletesen beszámolt az iskolai fejlesztési tervről. Elmondta: bár a projekt csak egy évre szól, ők szeretnék azt a következő tanévtől is folytatni. Három műhelyt szerveztek, amelyben minden nap 8-14 óra között olyan be nem iskolázott, vagy csak néhány osztállyal rendelkező fogyatékos fiatalokat foglalkoztatnak, akik betegségük miatt hagyományos iskolába nem járhattak. Mivel a mintegy 10 ezer euro értékű projektbe egy mikrobusz beszerzése már nem fért bele, ezért egyelőre csak nagyváradi kedvezményezetteket tudnak befogadni, számszerint körülbelül 30 személyt.

Mint az igazgatónő is kiemelte: a foglalkozások célja nem szakképzést biztosítani a fogyatékkal élő személyeknek, hanem első sorban támogatni, segíteni azokat a családokat, amelyek fogyatékos személyeket látnak el. Az egyik műhelyben dísztárgyakat, láncokat, képeslapokat készítenek majd a fiatalok, egy másikban kerekes székekhez fém alkatrészeket készítenek, míg egy másik részben kinetoterapeuta és pszichológus foglalkozik a foglalkozásokon résztvevőkkel. A célcsoport felkutatásában az iskolának a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság segített, rajta ketresztül, illetve a Mozgáskorlátozottak Egyesületének segítségével vették fel a kapcsolatot a családokkal. A kedvezményezettekkel önkéntes alapon foglalkoznak az iskola mesterei és mérnökei, illetve szakképzett felvigyázók és ápolók gondoskodnak arról, hogy a fogatékkal élő fiatalok semmiben sem szenvedjenek hiányt.

Nagy Anikó