Munkaszüneti nap és tolerancia

Biró Rozália Bihar megyei szenátor. A szerző felvétele
Biró Rozália Bihar megyei szenátor. A szerző felvétele
Nem elegendőek az államfő szép gondolatai, Romániában sokat kell még tenni a valódi tolerancia megteremtéséért, fogalmazta meg sajtótájékoztatóján Biró Rozália Bihar megyei szenátor.

Az UNESCO november 16-át jelölte ki a tolerancia világnapjává azzal a céllal, hogy a világ jobban odafigyeljen az ellenségeskedést szülő megnyilvánulásokra, és hogy előmozdítsa ezáltal is a kultúrák közötti párbeszédet. Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján üdvözölte Klaus Iohannis államfőnek a tolerancia világnapja alkalmából megfogalmazott gondolatát, miszerint Románia továbbra is minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni fogja a toleranciát és demokráciát az országban, azt azonban megjegyezte, hogy ha továbbra is csak olyan mértékben fog ez megtörténni, mint eddig, akkor a jelenleg is tapasztalható hiányosságok ezen a téren nem fognak eltűnni. Biró Rozália felhívta a figyelmet arra az RMDSZ által szorgalmazott alkotmánymódosító javaslatra, melyek az Alkotmánynak az első cikkelyét szeretnék megváltoztatni, azt, amelyik kimondja, hogy Románia nemzetállam. A szenátor elmondta, hogy Románia lakosságának mintegy tíz százaléka valamely nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát, ezért már csak a tolerancia jegyében is államalkotó közösségeknek kellene elismerni ezeket a kisebbségeket, de a román politikai elit, de legalábbis az alkotmánymódosító bizottság többsége erről hallani sem akar. Ugyancsak kevés toleranciáról tesz tanúbizonyságot Románia a regionalizáció kérdésében, hiszen, mint Biró Rozália elmondta, az RMDSZ-nek erre vonatkozó javaslata a gazdasági szempontok és a történelmi régiók tiszteletben tartását kéri, de e téren sem találtak megértést, mint ahogy a nők és a férfiak közötti egyenlőség tekintetében sem beszélhetünk valódi toleranciáról Romániában – tette hozzá.

Mi a család?

Kérdésünkre válaszolva Biró Rozália elmondta, hogy jelenleg mintegy 130 módosító javaslat van az alkotmánymódosító bizottságnál, és nem tudni, hogy a következő parlamenti ciklusban ezek közül melyek kerülnek be az alaptörvénybe, de mint hozzátette, az RMDSZ a jövőben is a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőként való elismertetéséért, és az emberi jogok terén történő alkotmánymódosítások megvalósításáért fog kardoskodni. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az RMDSZ-nek mi az álláspontja azzal a civil, egyházi kezdeményezéssel kapcsolatban, mely pontosítaná a család fogalmát az alaptörvényben olyan értelemben, hogy az csak egy férfi és egy nő kapcsolatából jöhet létre. Biró Rozália válaszában kifejtette, hogy Romániában jól érzékelhető az a társadalmi nyomás, amely a hagyományos család melletti kiállásról szól, miközben Nyugat felől van egy ezzel ellentétes hatalmas nyomásgyakorlás, mely arra vonatkozik, hogy az egyneműek kapcsolatát is ismerje el családként a román állam. Biró Rozália véleménye szerint széleskörű közvitát kellene tartani ebben a kérdésben addig, míg az álláspontok nem közelednek egymáshoz. Egy elfogadható áthidaló megoldás az lehetne, tette hozzá, ha az alkotmányban a hagyományos értelemben vett család fogalmát rögzítenék, viszont törvényben szabályoznák az egyneműek együttélését azért, hogy ez a típusú társas kapcsolat is jogi státust kapjon.

Munkaszünet

A pénteki sajtótájékoztatón Biró Rozália felhívta a figyelmet arra is, hogy június elseje munkaszüneti és egyben iskolaszüneti nap lett, ennek érdekében a Munka Törvénykönyvének 139. cikkelyét kell módosítani. Hozzátette, hogy ezzel a döntéssel tizennégy hivatalos munkaszüneti nap lett Romániában, de még így is az európai átlag alatt áll az ország ebben a tekintetében. Biró Rozália kifejtette, hogy statisztikák szerint Romániában évente 30–40 órával dolgoznak többet az emberek, mint Európa legkevesebbet dolgozó országaiban (a skandináv országokban), utalva ezzel arra, hogy ez szintén indokolttá tette egy új munkaszüneti nap létesítését, noha, mint megfogalmazta, gazdasági szempontból amúgy sem a munkamennyiség a meghatározó szempont, hanem a munka minősége, hatékonysága és termelékenysége.

Pap István