Munkanélküliség: helyzetjelentés, tervek

Munkanélküliség: helyzetjelentés, tervek
Számadatokat, elképzeléseket ismertetett Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség november közepén beiktatott, PSD-párti igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Az országos ügynökség megalakulásának tizenötödik évfordulója alkalmából nyílt nap volt kedden a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél (AJOFM), délelőtt pedig sajtótájékoztatót tartottak. Békési Csaba igazgató a munkanélküliség helyzetéről, valamint szolgáltatásaikról, terveikről szólt és közzétette Cristiana Barbu országos elnök ünnepi szavait is.

Mint elhangzott, jelenleg Bihar megyében 11.556 a munkanélküliek száma, közülük 4546-an kapják a munkanélküli segélyt: Nagyváradon több mint háromezren, Élesden több mint kétezren, Belényesben, Margittán és Szalontán számuk ezer és kétezer között mozog, Érmihályfalván pedig jelenleg több mint hatszáz a fizetett munkanélküliek száma. A helyzet nagyjából stabilizálódott 2011 óta, s bár a hideg beálltával nőtt az elbocsátások száma, főleg az építkezési cégeknél, mindez nem mutat eltérést korábbi évekhez képest. 4,6%-os munkanélküliségi rátájával Bihar megye évek óta az ötödik-hetedik helyen van, jelenleg Ilfov, Bukarest, Temes, Kolozs és Arad megyéket követi. „Az a célunk, hogy reális partnerek legyünk mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára” – mondta az igazgató, aki szerint elfogadhatatlan, hogy egyes cégek olyan vállalkozókon keresztül hirdetik meg állásaikat, akik pénzt kérnek ezért, miközben az ügynökségnek nem jelentik a szabad munkahelyeket. Jelenleg az ügynökség 200-300 munkahelyet tud felajánlani, ugyanakkor vállalkozásként létesült honlapokon, de akár kirakatokban is bőven lehet találni olyan állásokra vonatkozó hirdetéseket, melyek az ő nyilvántartásukban nem szerepelnek.

Pszichológiai tesztek

Ennek a jelenségnek a csökkentéséért is igyekeznek megfelelő embereket küldeni a náluk meghirdetett munkahelyekre és nem „elárasztani a cégeket” olyan személyekkel, akik nem teljesítik a szükséges feltételeket. Egyúttal felveszik a kapcsolatot azokkal a munkaadókkal, akik állásokat hirdetnek, de őket megkerülik, s megkérik őket, hogy legközelebb az ügynökségnek is küldjék el ezeket. Ha pedig mindez megismétlődik, akár pénzbírságot is kiszabhatnak, amely ebben az esetben háromezer és ötezer lej közötti. Semmi gond nincs azzal – tette hozzá – ha egy cég például 12 órakor értesíti őket egy megüresedett állásról, néhány perc múlva pedig arról, hogy betöltötték, viszont az ügynökségnek szüksége van az adatokra, többek között azért, hogy tanfolyamaikat a reális munkaerő kereslethez igazítsák.

Szó esett azokról a támogatásokról, melyek bizonyos kategóriákhoz tartozó személyek alkalmazása esetén jár a munkaadóknak – például ha frissen végzetteket alkalmaznak, egy éven keresztül havi 750 lejt kapnak az ügynökségen keresztül, amennyiben felvállalják, hogy a fiatalt másfél évig nem bocsátják el. Ha pedig árvaházból kikerült fiatalt, vagy egyedüli családfenntartót alkalmaznak, havi 500 lejt kaphatnak, szintén az említett feltételekkel. Az idén 596 munkavállaló esetén kötött az AJOFM ilyen egyezményeket munkáltatókkal. Egyúttal a munkavállalóknak is járnak különféle összegek bizonyos esetekben: például ha egy munkanélküli más településre költözik, hogy elfogadhasson egy állást, 3500 lejes támogatásra jogosult.

Terveikkel kapcsolatban az igazgató elmondta: szeretné úgy módosítani az ügynökség szerkezeti felépítést, hogy többen dolgozzanak közönségszolgálati munkakörben, illetve elegendően legyenek azok is, akiknek az a feladatuk, hogy tartsák a kapcsolatot a munkaadókkal. Egyúttal megtették az első lépéseket ahhoz, hogy pszichológiai teszteket vásároljanak. Ezeket terveik szerint első sorban a felsőfokú képzettséggel rendelkező munkanélküliek esetén fogják alkalmazni. Céljuk egyrészt, hogy a munkaadóknak teljesebb képet tudjanak nyújtani a munkavállalók személyiségéről, másrészt, hogy felfedezzenek olyan adottságokat, amelyek esetleg képessé teszik a munkahelykeresőt arra, hogy képzettségétől eltérő területen is munkát tudjon vállalni.

Neumann Andrea