Munkája miatt gyilkolhatták meg

A munkájával összefüggésben gyilkolhatták meg a fiatal szlovák újságírót és élettársát
A munkájával összefüggésben gyilkolhatták meg a fiatal szlovák újságírót és élettársát
Feltételezhetően a munkájával összefüggésben gyilkolták meg azt a fiatal szlovák újságírót és élettársát, akiknek holttestét vasárnap éjjel találta meg a rendőrség nagymácsédi (Velká Maca) otthonukban – jelentette be hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány.

A kettős gyilkosság felderítéséhez vezető információkért egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a szlovák kormány. A meggyilkolt Ján Kuciak, aki az aktuality.sk szlovák hírportálnak dolgozott, tényfeltáró újságírással, azon belül leginkább adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott. Pozsonyi sajtóinformációk szerint az újságírót korábban megfenyegették. A 27 éves férfi és barátnője holttestét családi házukban találta meg a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon, miután a nő családjától bejelentést kaptak arról, hogy napok óta nem tudják elérni a lányukat, akivel legutóbb múlt csütörtökön beszéltek. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjük halálát egy-egy lövés okozta, a férfit a mellkasán, a nőt a fején érte a lövedék.

„Példátlan támadás”

Tibor Gaspar a sajtónak elmondta: az elkövetés körülményei azt mutatják, hogy előre eltervezett gyilkosságról van szó, s ennek alapján, valamint a meggyilkolt Ján Kuciak munkaköréből adódóan és néhány, a nyomozás menete miatt jelenleg nem részletezhető megállapításból kifolyólag azt valószínűsítik, hogy a gyilkosságok indítéka a férfi újságírói munkájával lehetett összefüggésben. A kettős gyilkosságot – amellyel kiemelt terjedelemben foglalkozik a szlovákiai média – az országos rendőrfőkapitány Szlovákiában „példátlan támadásnak” nevezte. Ugyanakkor megjegyezte: a részleteikben nem ismertethető körülmények arra utalnak, hogy egyedi esetről van szó.