Figyelmeztetés

2021.05.27. 11:30

Bírságot kap, aki nem vigyáz az erdőkre

Fotó: Facebook/Jandarmeria Bihor

BN-összeállítás

Súlyos pénzbírság fenyegeti az off-road szerelmeseit, konkrétabban azokat, akik nem vigyáznak a természetre, miközben épp kedvenc hobbijukkal töltik az időt az erdőkben – jelezték a Bihar megyei csendőrök. Az áprilisi-júliusi időszakban off-roadozó, ATV motorozókat arra kérik, az erdőkben kizárólag az utakon közlekedjenek, és lehetőleg ne „túráztassák” fölöslegesen a járművet, illetve figyeljenek a gyalogosan kirándulókra. Ebben az időszakban azonban egyáltalán nem ajánlatos védett területekre belépni, sem gyalog, és főleg nem járművekkel, ugyanis ilyenkor az erdei állatok ellenek, költenek. Aki mégis arra jár, és esetleg talál is valamilyen újszülött állatot, semmiképp ne nyúljon hozzá, ugyanis az emberi szag miatt a szülők magukra hagyják őket, és elpusztulnak – figyelmeztetnek a hatóságok. Májusban és júniusban ezt fokozottan érdemes figyelembe venni és tiszteletben tartani, ugyanis a szarvasfélék, melyekből sok van a megyében, ilyenkor ellenek. Az első napokban, újszülöttként a kölykök megijednek az erőteljesebb zajoktól, elvesződhetnek, vagy ijedtükben megsérülhetnek – mutatnak rá.

A csendőrök múlt hétvégén ellenőrzéseket hajtottak végre Betfián és Pádison, ahol végül több arra járó vagy épp motorozó kapott figyelmeztetést. Voltak olyanok, akik például tiltott helyen raktak tüzet, és olyanok is, akik tiltott helyeken közlekedtek ATV motorokkal. Egy kihágásért kapott pénzbírság 2000 és 5000 lej közötti lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában