Munkában a katasztrófavédelem

Akt.:
Munkában a katasztrófavédelem
Szerdán a belényesi tűzoltók folytatták a kármentesítést azokon a településeken, melyeken végigsöpört a vihar.

Vaskohszikláson egy fát távolítottak el, mely egy Andrei Mureșanu utcai épületre dőlt rá, illetve az elemi iskola épületének a heves szél által letört építkezési elemeit is eltávolították.

Belényesben szintén instabil építkezési elemeket távolítottak el egy ingatlan tetőzetéről, egy pontoskői templomról, egy tömbházról, mely a belényesi December 1. utcán található, valamint egy diófát is eltávolítottak, ami egy köröstárkányi házra dőlt rá. Kiskopácson a tűzszerészek egy második világháborús töltetet szállítottak biztonságos helyre, későbbi hatástalanítás végett.

Kedden a vaskohsziklási tűzoltók kidőlt fákat távolítottak el az úttestről, instabil építkezési elemeket egy helyi iskola épületéről, és tüzet oltottak Alsóbiharkristyor községben, melyet valószínűleg rövidzárlat okozott. Ugyanaznap a tenkei tűzoltók együttműködve a pusztahollódi önkéntesekkel, eloltottak egy olyan tüzet, mely egy hollódi ház tetőzetén lángolt, így is azonban megsemmisült 10 négyzetméter a tetőből. A nagyváradi katonai tűzoltók az Izvorului utcában egy ház padlásán küzdöttek a lángokkal, és hatástalanították ezeket tíz perc leforgása alatt. A tüzet valószínűleg egy meghibásodott kábel okozta. A szalárdi tűzoltók Szalárdalmáson oltottak tüzet. Az ok: defektes elektromos huzal. Megsemmisült közel 10 négyzetméter a ház tetőzetéből, közel 30 négyzetméter a padlásból, valamint háztartási berendezések.

img_isu-16

Amúgy a vasárnapi vihar melegházakat és szoláriumokat is megrongált, Tárkányban közel 20 hektár védet terület ment tönkre, Drágánfalván 8 hektár, Váradfenesen 10 hektár. A további károk felmérése és a kártérítés végett arra kérik a kárvallottakat, forduljanak a helyi hatóságokhoz, polgármesteri hivatalokhoz.

Ciucur Losonczi Antonius