„Munkaalapú párt kell legyünk”

Akt.:
„Munkaalapú párt kell legyünk”
Több munkára, nagyobb fegyelemre van szükség – mondta egyebek mellett Szilágyi Zsolt, az EMNP új elnöke a hétfői váradi sajtótájékoztatón. Kihangsúlyozta a helyi szervezetek szerepét.

Hatvan százalékos újítás történt az EMNP élén, ugyanis az elnök mellett Mátis Jenő, Johann Taierling és Kolcsár András személyében három új tagja is van a vezetőségnek, megmaradt viszont Zatykó Gyula, Zakariás Zoltán és Toró T. Tibor. A partiumi küldöttek – Zatykó Gyula, valamint Csomortányi István – a kongresszus egyik stabil pontját képviselték, jó munkát végeztek együtt, hangsúlyozta ki Szilágyi Zsolt. Az elkövetkezendőkben egyébként nem régióelnökök, hanem régiófelelősök lesznek, mivel a területi vezetők „nem elnökei, hanem szolgái a régiónak” – mondta a párt új országos elnöke. Mint mondta, örül annak, hogy a kongresszus bizalmat szavazott annak az irányvonalnak, melyet az elnökválasztási kampány során is sikerült felmutatni: az EMNP jobboldali néppárt, mely elutasítja az önkényuralom minden formáját, keresztény gyökerekből táplálkozik, irányvonala az önrendelkezés és stratégiai partnereknek tartja a román nemzetiségűeket.

Összefogás

Szilágyi Zsolt többször is kihangsúlyozta a helyi szervezetek jelentőségét, mint kijelentette „az elnökség megfeszülhet, semmi nem pótolja a helyi erők munkáját”.
Az elkövetkezendőkben zajlik majd a párt átvilágítása, ennek során feltérképezik, mi működött jól és mi kevésbé, a vitáknak vége, mindenkinek helye lesz a pártban, aki dolgozni akar, aki eredményeket akar felmutatni. A megyei és a helyi tisztújítás időszaka következik, egyúttal meg kell találni az összefogás lehetőségeit. A Magyar Polgári Párttal a kinyújtott kéz politikájához folyamodnak, az új országos pártelnök Bíró Zsolt elnököt már meg is kereste ennek okán. Szilágyi Zsolt egy választási szövetség létrehozatalát javasolja az MPP és az EMNP között, mivel ideje túllépni a bizalmatlanságon, a célok és a gyökerek pedig azonosak. 2016-ban több mandátumot kell megszerezni és az erdélyi magyarságot megmozgathatja az, ha látják, hogy az erdélyi magyar politika képes megújulni. A választási szövetségben fele-fele arányban venne részt az MPP és az EMNP, a vezető pedig egy köztiszteletnek örvendő külső személy lenne – Szilágyi Zsolt Gergely Istvánt, a Csibész Alapítvány vezetőjét javasolná. Az RMDSZ-szel való párbeszédhez a 2009-ben megalapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum nyújtana megfelelő keretet, és akárcsak Tőkés László EP-képviselő, úgy gondolja, hogy az idei évnek a párbeszéd és az együttműködés jegyében kell zajlania. Szövetségeseiknek tartja a történelmi egyházakat, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, a Székely Nemzeti Tanácsot, a Magyar Polgári Pártot és a Fidesz-KDNP-t is a stratégiai partnerek közé sorolta, de a román regionalistákkal is együttműködnek, valamint a European Free Alliance szervezettel is, mely utóbbi vezetőivel a mai nap folyamán fog tárgyalni Szilágyi Zsolt, aki azt is kifejtette: az EMNP az elkövetkezendőkben sokkal aktívabban kapcsolódik majd be az európai körforgásba.

Felkészülés

A párton belüli viták, harcok jók, és jó az is, hogy már belső csoportok vannak, fejtette ki kérdésre válaszolva az új elnök – megemlítve, hogy például viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy három- vagy kétosztatú legyen a pártszerkezet. Most viszont, hogy a kongresszusnak vége, az a fajta munka következik, amit az elnök fog számon kérni, tette hozzá. Elsődleges cél, hogy sikereket érjenek el a 2016 évi helyhatósági választásokon, ehhez viszont sikeres, elfogadott és támogatott megyei vezetőkre van szükség. Ezért pedig sokat kell dolgozni.

Neumann Andrea