Munka van bőven, s lesz is

Munka van bőven, s lesz is
Szatmárnémeti — A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartási Igazgatóság 2011–es évi értékelő ülését tartotta a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. A beszámoló anyakönyvezéssel kapcsolatos részét Ionel Torja ügyvezető igazgató, míg a személyazonossági igazolványokkal kapcsolatos információkat a helyettese Crina Mustea osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

 

A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartási Igazgatóság 2011–es évi értékelő ülését tartotta a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. A beszámoló anyakönyvezéssel kapcsolatos részét Ionel Torja ügyvezető igazgató, míg a személyazonossági igazolványokkal kapcsolatos információkat a helyettese Crina Mustea osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

Anyakönnyvezetés

 

Mint elhangzott jelenleg 17 alkalmazottal rendelkezik (a 25 helyett) az igazgatóság, ők szolgálják ki Szatmárnémetit és a hatásterületéhez tartozó 9 község lakosságát. Életünk minden területe, így a lakosságnyilvántartási igazgatóság is érintett az olyan honfitársak ügyében akik külföldön tartózkodnak. A külföldön elrendezésre kerülő hivatalos ügyintézéshez nem érvényesek a hazánkban korábbi években kiállított iratok, ezeket újakra kell cserélni. Az elmúlt évben saját kérésre 4549 születési anyakönyvi kivonatot adott ki a lakosságnyilvántartási hivatal, dupláját annak a számnak amit gyermek születése esetén – 2147 iratot – adtak ki. Ami házassági leveleket illeti ugyanaz a helyzet: saját kérésre 1229–et, míg az ifjú pároknak 731 házassági levelet állítottak ki az új központban található hivatalban. Ami a halálesetek számát illeti külön kérésre 1998 elhalálozási bizonylatot állítottak ki, ugyanakkor 1760 alkalommal jelentettek halálesetet a hozzátartozók. Tavaly 155 alkalommal köszöntötték az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párokat, ennyi esetben adták át az ilyenkor szokásos okleveleket, és az őket megillető juttatást. A pergyorsításokkal foglalkozó törvényben is érintett a hivatal, bizonyos feltételek mellett adminisztratív módon is elválhatnak a házaspárok. Az adatok tükrében ez azt jelenti, hogy 2010–ben 304 pár kereste fel az anyakönyvvezetőt válási szándékkal, míg tavaly 318 ilyen esettel találkoztak.

 

Személyazonossági

 

A személyazonossági igazolványok kiállításával foglalkozó iroda munkatársai megteremtették a feltételeket a mozgóurnás kiszállások megszervezésére. Ezen alkalmakkor az olyan személyeket kereték fel akik egészségügyi okokból nem szállíthatók. Hasonló kiszállásra 91 alkalommal került sor, s 348 személyt szolgáltak ki, mondta Crina Mustea, aki azt is felsorolta, hogy a tavalyi évben 16 758 személyazonossági igazolványt, 1157 ideiglenes személyazonossági igazolványt, 722 ideiglenes tartózkodási engedélyt és 14 770 választói kártyát állítottak ki a lakosságnak.

Karikás Enikő