Mungiu: nem az érem, hanem annak a jelentése a fontos

Cristian Mungiu
Cristian Mungiu
Cristian Mungiu örömét fejezte ki péntek este Iaşi-ban amiatt, hogy egy nappal korábban megkapta a francia Becsületrendet.

‘Nagy öröm volt számomra, (…) mert egy olyan fél részéről kaptam kitüntetést, akinek ehhez semmilyen érdeke nem fűződött, egy olyan ország részéről, amely valóban számít a film, általában a kultúra területén. Annak, hogy Franciaország elismeri az én munkámat, a mi munkánkat, egyáltalán, a román filmművészetet, annak csak örülhetünk’ – nyilatkozta Mungiu.

Elmondta: nagyon sokan gratuláltak az éremért.

‘Nagyon sokan gratuláltak az éremért, pedig egy érem önmagában nem sokat jelent. A jelentése fontos, hogy tisztelik azt a művészetet, amit csinálunk. Azt szerettem volna, hogyha azt tisztelték volna többen, amit csináltunk. (…) Az az érzésem néha, hogy megrekedtünk a XIX. század poros hazafisága szintjén, és az ország imidzséről beszélünk, amit ez a filmes generáció besároz, amikor van bátorsága kimondani az igazat, de ez a művészet értelme: hogy tükröt tartson a társadalomnak, amelyben az olyannak lássa magát, amilyen. Ha pedig nem tetszik, amit látunk, akkor mindannyiunknak oda kell állnunk, hogy a tartalmon változtassunk és nem azon, hogy miként tartjuk a tükröt’ – mondta rendező.

Csütörtökön Cristian Mungiu filmrendezőt Becsületrenddel tüntették ki. A kitüntetést Michele Ramis, Franciaország bukaresti nagykövete adta át.

www.agerpres.ro