Müncheni vendégek Paptamásiban

Müncheni vendégek Paptamásiban
A Paptamási Iskolában március végén ismét az angol volt a közös kommunikációs nyelv: mint 2008 óta minden évben, idén is müncheni diákokat és tanárokat láttunk vendégül.

 

A szociális gyakorlati hetüket nálunk töltő vendégek változatos tevékenységeket szerveztek iskolánk diákjainak, és lelkesen vettek részt az általunk ajánlott programokon. A vasárnap esti ,,Hozott Isten!”-bográcsos és az egyeztetések után hétfőn órákat látogatott a vendégek egy csoportja, bepillantva az általunk használt módszerek és tananyag világába, míg egy másik csoport az óvódásoknak szerzett örömet a kézzel festés tevékenységével. Minden mozzanatot rögzített a már megszokott módon a médiások csapata, míg egy másik a konyhai előkészületekkel szorgoskodott. Kínált programjaink közül nem hiányozhatott a falu és egy farm látogatása sem, ahol a világváros szülöttei soha nem látott tapasztalatokat szerezhettek: ott voltak egy kisborjú születésénél.

Hasznos, érdekes

Bár megszokott életmódjuktól távol áll, nagy örömmel dobták bele magukat a hagyományos disznóvágás és feldolgozás műveleteibe. Ugyancsak ritka tapasztalat számukra a néptáncos, népzenés mulatság. A kosárfonás művészetébe való belekóstolás után szemet és szívet gyönyörködtető volt a paptamási Gilice néptánccsoport üdítő bemutatója. A Soroglya zenekar és a Nagyvárad Néptáncegyüttes két táncosa kalauzolta a vendégeket és a házigazdákat is egy bemutatóval egybekötött közös tánctanulásban. Viszonzásképpen német vendégeink nemcsak játszóterünket újították fel Paptamásiban és Pelbárthidán, sportpályánkat Tamásiban, hanem különböző szórakoztató és nevelő jellegű tevékenységekbe vonták be a legkisebbeket: az óvódások kézzel festettek (jobban mondva fürödtek a festékben), a nulladikosok batikoltak, az elsősök süteményt készítettek, a negyedikesek a tojásfestésben jeleskedtek. Az akciókat nemcsak a helyi tanári kar irányította, de jeleskedett az a 17 VI.-VIII. osztályos tanuló is, akik magaviseletük és tanulmányaik alapján kiválasztva képezték a házigazdák csoportját, és akik rádöbbentek, hogy idegen nyelvet tanulni, ha fáradságos is, de hasznos és érdekes.

Ismeretségek, barátságok

Az angol kommunikációs képességük fejlesztése mellett média-szakemberi talentumaikat is csillogtathatták, ugyanis napi kisfilmet állítottak össze a történésekről, interjúkat készítettek a pelbárthídai idős emberekkel, a nyüvedi látogatás alkalmával pedig megörökítették nemcsak a tiszteletes úr szavait a torony történetéről, hanem a működő suszterműhelybe is bepillantottak. Munkájuk egy kisfilmben fog kiteljesedni, ami nemcsak számukra, de mindannyiunk számára büszkeség. Az együttlét alatt ismeretségek, barátságok köttettek, és reméljük, hogy egy következő nyertes pályázat révén viszonozhatjuk látogatásukat, a meghívást meg kaptuk! Megragadjuk ezt a lehetőséget, hogy az iskola minden egyes alkalmazottjának és a külső támogatóknak egyaránt köszönetet mondjunk az önkéntes munkáért. Kívánjuk, hogy fáradságuk százszorosan térüljön meg.

Fekete Annamária, a szervezők nevében

Címkék: ,