Múltidéző körutazás érmihályfalvi megállóval

Múltidéző körutazás érmihályfalvi megállóval
Bihar megye – Régen vártak olyan sokan egy vonatra az érmihályfalvi állomásban, mint az elmúlt szombaton este, amikor a Kárpátalja Expressz három országot érintő útja során érkezett a városba.

A március 19.–én indult Kárpátalja Expressz a „Három országon át a Monarchia magyar vasútvonalán” jelszóval járta be két nap alatt a Budapest – Záhony – Csap – Nevetlenfalu – Halmi – Szatmár – Nagykároly – Érmihályfalva – Nyírábrány – Budapest útvonalat, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a határ menti együttműködés lehetőségeire, nem utolsó sorban pedig, hogy támogassa a határon túli magyarság nemzeti önbecsülését. A menetrendben eredetileg nem szerepelt a határátlépéshez szükségesnél hosszabb érmihályfalvi időzés, ez a helyben született ötlet és a magyarországi szervezők fogadókészségének nyomán alakult ki. A gyors egyeztetés után indult meg a készülődés, aminek részeként honlapunkon is hívtuk az érdeklődőket az eseményre, továbbá Nyakó József RMDSZ–elnök kezdeményezésére szombaton elkészült az a virágkapu, mely igen meghatotta a „vonatozókat”.

Tapssal köszöntötték

Az expressz mozdonyból, egy–egy szalon– és étteremkocsiból, illetve négy személyvagonból állt, és összesen 270 főt szállított. Romániai területen közlekedésbiztonsági okból egy belföldi mozdonyt csatoltak a szerelvény elé, mely csakis az egykori Monarchia idején épült vasúti pályán haladt, Ukrajnában is – ahol az „orosz–időből” örökölt széles nyomtávú pálya is van. A Debrecen–Érmihályfalva–Nagykároly–Szatmár vonal 1871–ben épült, az érmihályfalvi állomás gyakorlatilag ma is őrzi korabeli formáját. Régen vártak ott annyian egy vonatra, mint szombat este, amikor a meghirdetettől csupán egy perccel később, 19.46–kor füttyjelek és a várakozók tapsa közepette begördült a szerelvény. (Ez úton is cáfolunk minden híresztelést: a román és magyar zászlóval díszített virágkapu egyik oldalát véletlenül borította el a lecsatolt, és Nagykárolyba visszaindult hazai mozdony, annak vezetői nem tudták, hogy elvágják az egyik rögzítőhuzalt.) A vonat utasai le is szálltak a vagonokból, teméntelen emlékfotó készült, ismeretlenek ráztak kezet egymással.

Babérkoszorú a mozdonyra

Az utazást szervező Molnár Béla KDNP–s országgyűlési képviselőt Kovács Zoltán polgármester, Bokor Apor alpolgármester és Nyakó József fogadta, a mozdony elejére a két ország nemzeti színű szalagjaival díszített babérkoszorú került. Közben a sínek mellett népdalok csendültek fel, felhangott a Székely Himnusz is, zászlók lengtek, vakuk villogtak. Sokan körbeállták a helyi ifj.Pap Józsefet, kinek családjában öröklődik a vasútasság, és ezen alkalomra elhozta nagyapja igazolványát, melyet még a hajdani Királyi Államvasutak bocsátott ki. Megjegyzendő, hogy az eseményt a legkisebb rendbontás sem zavarta meg. A szerelvény az „Ez a vonat most van indulóban…” kezdetű dal hangjai mellett végül 20.05–kor indult a határ, és Nyírábrány fel. A tudósító pedig hazafelé tartva hallotta két idősebb hölgy társalgása közben a megfogalmazott véleményt: sajnálhatja, aki nem volt itt!