Mulasztással vádolja a minisztert

Mulasztással vádolja a minisztert
Nagyvárad- az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. A Munkaügyi Minisztérium egyik mulasztásáról beszélt.

Szabó Ödön parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: az akkor még kormányon levő RMDSZ kezdeményezésére tavaly szeptemberben megjelent a 2014/126. számú törvény módosítása, mely kimondta: azok a szülők, akik gyermeknevelési segélyben részesülnek, évi 3000 lejes összegig egyéb jövedelemre is szert tehetnek, ha ez nem munkaszerződéses, vagy nagyobb munkaalapú tevékenységből fakad. Korábban ugyanis a jogszabály még úgy rendelkezett, a támogatáson kívül más jövedelemre nem lehet szert tenni. Így olyan esetek is előfordultak, hogy valaki egy biztosítótársaságnak dolgozva havonta csupán 20 lejt keresett a segély mellett, de utólag a hatóság arra kötelezte őt, hogy amíg dolgozott, a vonatkozó teljes időtartamra kapott pénzt fizesse vissza.

Több tízezren

Úgy tűnt tehát, hogy az érintettek helyzete rendeződik, azonban a szeptember 23-án megjelent törvénymódosításnak egy olyan kitétele is volt: ahhoz, hogy a pénzügyi amnesztia hatályba lépjen, 30 napon belül a végrehajtási utasítást is ki kell bocsátani. A szaktárca azonban ezt mostanáig elmulasztotta megtenni, és mivel az érintettek az adatbázisban maradtak, az év elején felszólítást küldött ki nekik az állam, hogy fizessék vissza a kapott gyermeknevelési támogatást, melyet a hivatalos álláspont szerint jogtalanul kaptak.
A honatya arra hívta fel a figyelmet: Bihar megyében több mint ezer személy került ilyen szituációba, országos szinten pedig több tízezerre tehető a károsultak száma. Azt ígérte: nem csupán a sajtón keresztül emlékezteti erre a miniszter asszonyt, hanem egy beadványt is elkészített, melyet a jövő héten átad neki.

Ciucur Losonczi Antonius