Műkincsrablókat fogott el a magyar és a román rendőrség

Műkincsrablókat fogott el a magyar és a román rendőrség
Elfogtak egy román és egy magyar állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint idén februárban több mint százmillió forint értékben lopott el mintegy ötven műkincset egy budapesti belvárosi lakásból – közölte a rendőrség a honlapján szerdán.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők február 28-án a falat kibontva törtek be a belvárosi lakásba. A román hatóságok április 19-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével Romániában fogták el a két férfit, aki összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével – olvasható a police.hu oldalon.

A megtalált műkincsek közül két nagy értékű serleget szerdán adtak át a román hatóságok a magyar rendőrségnek a vállaji határátkelőhelyen.

Bánföldi Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betörési osztályának vezetője az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a lakásban lévő magángyűjteményből mintegy ötven darab – egyenként nagyjából 1-2 millió forint értékű – műkincset tulajdonítottak el az akkor még ismeretlen tettesek. A nyomozásba bekapcsolódott a román rendőrség is, ennek eredményeképpen áprilisban Romániában elfogták azt a két férfit, aki összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

A nyomozásban a megyei rendőrség is szerepet játszott, a román hatóságoktól kapott információk alapján sikerült behatárolni azt az elkövetői kört, amellyel szemben tart az eljárás – közölte Tarcsa Csaba ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a tájékoztatón, amelyen a máramarosi határrendőr főfelügyelet vezetője is részt vett. Az elfogott magyar, illetve román állampolgár szerepének tisztázását és az esetleges további elkövetők felderítését megkezdték a BRFK nyomozói.

A már megtalált két ezüstserleg egyike mintegy nyolcmillió, a másik, négyszáz éves műtárgy értéke körülbelül 600 ezer forint – hangzott el az átadáson.