Műhibák elbírálása

Az egészségügyi törvény tervezete szerint a páciensek és az egészségügyi személyzet közötti konfliktusok békésen is megoldhatók egy speciális bizottság által, s azok az orvosi műhibák, melyek nem számítanak bűnténynek, egy év alatt elévülnek, tájékoztat a Mediafax.

 

A tervezet meghatározza, mit jelent a műhiba, illetve azt, hogy az egészségügyi szolgáltatók kötelesek minden információt megadni azoknak a személyeknek, akik úgy gondolják, hogy orvosi műhiba áldozatai lettek. A tervezet egyúttal a helyi megfigyelő bizottságok megalakulását is előírja az orvosi műhibák megállapítására; egyúttal a konfliktusok békés megoldását is elősegítik majd. Amennyiben a bizottság azt állapítja meg, hogy sérelem érte a pácienst, a biztosító egy kártérítési összeget ajánl fel – ennek határértékét a biztosítási szerződésben állapítják meg. Ha az orvosi műhiba áldozata – vagy az örökösök – elfogadják az ajánlatot, ezt egy szerződésbe foglalják.

Azok az orvosi műhibák, melyek nem számítanak bűnténynek, egy év alatt elévülnek, áll a tervezetben. Egyúttal a gyakorlási jog, illetve a működési engedély felfüggesztésével járhat az, ha egy érintett elmulasztja megkötni az orvosi műhibára vonatkozó biztosítást, illetve a törvény által megszabott határérték alatti összegre köti meg. A tervezetet egyébként most bocsátották közvitára. A legfőbb újdonságok a magán biztosítótársaságok megalakulására vonatkoznak, valamint arra, hogy a kórházak ezentúl alapítványokként, vagy akár kereskedelmi társaságokként működhetnek az elkövetkezendőkben.