Mugur Isarescu hisz a lej megerősödésében

Mugur Isarescu a Román Jegybank kormányzója azt nyilatkozta minap, hogy meggyőződése szerint a lej stabilizálódni fog az utóbbi két hónapban talpasztalt gyors elértékterlenedés után és ismét megerősödik. A gyors elértéktelenedés a tőkekivonásnak és a nagyon nagy állami költekezésnek tulajdonítható nyilatkozta kedden Mugur Isarescu.

– Látván, hogy mi történik a valutapiacon én hiszem, hogy a lej viszanyeri értékét. A lejt a nemztközi valutapiac megrázkódtatásai érintették elsősorban, de a hazai pénzpiac is. Isarescu elismerte, hogy pénhiány van főleg a bukaresti tőkepiacon, ez pedig a román gazdaság gyenge pontjaira vezethető vissza, méghozzá az év végi túlköltekezésre.

– Káros szokás, hogy a költségvetési kifizetéseket túlnyomórszt az év utolsó két hónapjára halasztják. A pénzügyminisztérium kimutatásából látható, hogy a helyhatóságok szintjén a GDP több, mint 1 százalékát költötték el év végén mintegy 10 nap alatt, s ilyen rövid idő alatti ekkora költekezésre reagál a pénzpiac, emmiatt értéktelenedett el gyors ütemben és nagy mértékben a lej.

Isarescu szerint a magánszféra is jelentősen hozzájárult a lej elértéktelenedéséhez az év végi megnövekedett fogyasztásal. Decemberben 30 százalékkal növekedett a forgalomban lévő pénz mennyisége.

A nemzeti fizetőeszköz az utóbbi időben sokat vesztett értékéből. Kedden reggel az első két órában már 3,7960 lejt kértek egy euróért a nemzetközi valutapiacon. A Román Nemzeti Bank által meghírdetett referenciaár hétfőn 3,7202 lej/euró volt, ez kedden már 37619 lej/ euróra módosult, ami az utóbbi három év legalacsonyab lej árfolyamát jelenti. 2005 január 28-án volt legutóbb 37723 lej az euró értéke.

A Román Jegybank bevont a piacról 1,07 milliárd lejt egy hetes lejáratú kötvényekkel, évi 8 százalékos kamattal. A Pénzügyminisztérium is elvont 3,44 milliárd lejt a bankoktól, ettől várván a lej árfolyamának emelkedését.

 

Albert Ferenc