Műemlékek sorsa

Műemlékek sorsa
„Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt!” című pályázat fotóanyagának legjobb 36 alkotásából nyílt kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának előcsarnokában.

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közös pályázatot hirdetett a fényképezni szeretők számára, függetlenül attól, hogy hivatásos vagy amatőr fotósok. A rangos bírálóbizottság a beérkezett 80 felvételből 36-ot válogatott ki, amely a kiállítás anyagát képezte.

Értékteremtő kiállítás

Mile Lajos kolozsvári főkonzul az eseményt felvezető köszöntőbeszédében kiemelte: Függetlenül attól, hogy a képeken nem lehet embereket látni, mégis rólunk szólnak. Azoknak az épületeknek, műemlékeknek a képét adja vissza, ahol mi is élünk. A romlás és pusztulás elemei is láthatóak. Az alkotók éles szeme és jó megfigyelőkészsége különböző perspektívából mutatja be az épületek homlokzatát. A tárlat a Kolozsvári Magyar Napok egyik jelentős eseménye, értékteremtő kiállítás.

Értékmentés, értékmegőrzés

Gaál György várostörténész, tanár elmondta, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság célja nemcsak az, hogy védje a műemlékeket a pusztulástól, hanem örökítsék meg azokat rajzokban, művészi alkotásokban, fényképekben. Ebben az évben a Kolozsvár Társaság és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság együtt hirdette meg a pályázatot. A kép egy kor állapotát őrzi meg. Azt jeleníti meg, milyen állapotban van a műemlék a felvétel készítésekor. 2016-ban milyen a műemlékek sorsa? Nem csak az ember, de a természet is rombol. Értékmentésre, értékmegőrzésre kell berendelkezni. Ugyanakkor ezeket az épületeket dokumentálni is kell. Ilyen módon tudjuk lassítani a pusztulást. Afeletti örömét fejezte ki, hogy a Kolozsvár Társasággal együttműködnek.

A múlt ismerete összekötő kapocs a nemzedékek között

Koós Ferenc egyetemi tanár, közismert vállalkozó valamint műgyűjtő, a Kolozsár Társaság tagja elmondta, a város jelenlegi lakosságának kevés része tősgyökeres kolozsvári. Az ország 50 településéből verődik össze. A múlt ismerete fontos, mert a nemzedékek közötti kapcsolatot teremti meg. A pályázat ötlete valós tényekre alapul. A hajdani Ferenc József, ma Horea úton az illetékesek az omladozó, régi homlokzatok díszeit eltávolították, leverték, anélkül, hogy megkérdezték volna a Műemlékvédő Bizottságot arról, milyen értéket hordoznak a homlokzatok díszítései. A kivitelezők szerint, állítólag nem volt kihez forduljanak. A pályázat céljaként jelölte meg a kolozsvári épületek homlokzatainak fotózását. Nem volt megkötés, milyen épületeket fényképezzenek, vagy milyen fotótechnikát alkalmazzanak.

Az alkotók templomok, műemlékek, közösségi házak, múzeumok különböző síkokban való megörökítése között választhattak, mindenki ízlése szerint. Panelházakról nem készítettek felvételeket.

Eredményhirdetés

A kiállítás eredményhirdetéssel is járt. Első díj: Tudorán Klára. Második díj: László Miklós és Vremir Márton. Harmadik díj: László Miklós, Vremir Márton és Miklósi Gyula. Különdíj (fekete – fehér kategória): Ilyés Zalán. Közönségdíjat nyert Jakab Medvessy Alíz.

A 700. születésnapját ünneplő Kolozsvár épületeinek homlokzatát megörökítő képek alapján a közönség érzékelhette a történelmi idő múlását, a város arculatának változását is.

Csomafáy Ferenc