Műemlék épületek felújítása

Műemlék épületek felújítása
Nagyvárad – Ilie Bolojan nagyváradi polgármester bejelentette: az önkormányzat a napokban megbeszéléseket folytatott a városközpontban található, leromlott állagú műemlék épületek lakótársulásaival.

Ilie Bolojan példaként a Szent László/ Unirii tér 5. szám alatti Kováts-féle házat említette, ahol a lakástulajdonosok közjegyző által hitelesített hozzájárulásukat adták az ingatlan felújításához. Utóbbiak hamarosan a kivitelező céget is kiválasszák, a helyhatóság pedig vissza térítendő pénzügyi támogatást biztosít számukra az Ingatlankezelő Igazgatóság által felajánlott kamatmentes kölcsön lévén. (A fizetendő hitelt azonban évente kiigazítják az inflációs rátával). Az elöljáró reményei szerint még a nyár folyamán végezhetnek a tetőzet, illetve a külső és belső homlozat rendbetételével.

Hasonló találkozók zajlottak a Bémer/ Ferdinánd téri Poynár-ház és a Zöldfa/ Vasile Alecsandri utca sarkán levő Moskovits-palota lakóival is. Az országos szinten is úttörőnek számító projekt érdekében a Polgármesteri Hivatal egy szabályzatot állított össze, mely az intézmény honlapján (www.oradea.ro) tanulmányozható. Javaslatokat, hozzászólásokat a cladiri@oradea.ro e-mail címre várnak, legkésőbb április 23-ig. A határozattervezetről április havi rendes ülésén fog szavazni az önkormányzat képviselő-testülete.

Ciucur Losonczi Antonius