Műemlék épületek felújítása

Műemlék épületek felújítása
Nagyvárad – A Nagyváradi Önkormányzat, az Örökségvédelmi Igazgatóság és az Építészkamara megoldást próbál találni arra, hogy miként lehetne renoválni a műemlék épületeket. A Kováts-féle házzal kezdenék.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Örökségvédelmi Igazgatóság és a Romániai Építészkamara helyi kirendeltsége közösen próbál megoldást találni arra, hogy miként lehetne a megyeszékhelyen található műemlék épületeket renoválni. Ennek érdekében ezen a héten végeztek azzal a felméréssel, hogy mennyibe kerülne a Szent László/Unirii tér 5. szám alatti Kováts-féle ház homlokzatának és tetőzetének a rendbetétele. Négy árajánlat érkezett. Tekintettel arra, hogy az ingatlan valamennyi lakástulajdonosa közjegyzői beleegyezését adta a felújításra, az önkormányzat képviselői a napokban találkozni fognak velük, hogy a lakótársulás kiválaszthassa a minőségi és gazdasági szempontból is legmegfelelőbb kivitelezőt.

Március 1-jén ugyanakkor a helyhatóság megbízottjai a Bémer téri Poynár-ház lakástulajdonosaival is megbeszélést folytattak. Elmagyarázták nekik, hogy miért szükséges az épület renoválása, felhívták a figyelmüket arra, hogy az oromzat lehulló darabjai veszélyeztetik a járókelők testi épségét. A lakók elvi beleegyezésüket adták a felújításra. Miután a közjegyzői hitelesítés is megtörténik, elkezdődhet a munkálatok költségeinek felmérése és a kivitelező cégnek a kiválasztása.

Ciucur Losonczi Antonius