MTV: Rudi Zoltán indul az elnöki pályázaton

MTV: Rudi Zoltán indul az elnöki pályázaton
Megpályázza a Magyar Televízió elnöki posztját Rudi Zoltán, aki minden korábbi vezetőnél hosszabb ideje, 2004 márciusától áll a közmédium élén, és 2008 márciusától is kész megfelelni a szakmai kihívásoknak.

„A feltételeknek teljes körűen megfelelek, a pályázaton elindulok” – jelentette be Rudi Zoltán a Magyar Televízió vezetőinek ma reggeli értekezletén. Az MTV-t 44 hónapja irányító Rudi Zoltán úgy fogalmazott, „összetett szakmai, azaz újságírói, médiamenedzseri és vállalatvezetői kihívásnak” tekinti azt, hogy újabb 4 éven át elnökként szolgálja a már új pályára állt közszolgálati televízió fejlődését. A Magyar Televízió elmúlt 10 évét elemezve Rudi Zoltán hangsúlyozta: 2005 óta minden évben eredményesen gazdálkodik a vállalat, amely a médiatörvény elfogadásától 2004-ig 46 milliárdos veszteséget halmozott fel, de ezt már felszámolta. Közben az ingatlanjainak 95 százalékát 2002-re eladó, ezzel pedig lényegében vagyontalanná vált MTV 2006-ra rendezte tőkehelyzetét; a törvényi előírásoknak megfelelve saját tőkéje már eléri a jegyzett tőke kétharmadát. Az elnök a szükséges reorganizáció, a vállalati működés megújításának eredményeként értékelte azt is, hogy mára megfeleződött az MTV-nek dolgozók létszáma, miközben megindult a maradó munkatársak továbbképzése, felkészítése a digitális kor szakmai feladataira.

Rudi Zoltán szerint az MTV-nek a jövőben is „tényszerűen és tényfeltárással kell tájékoztatnia, segítenie a társadalmi integrációt, erősítenie az összetartozás érzését, támogatnia az önszerveződő nyilvánosságot.” Az elnök emlékeztetett arra, hogy a kutatások szerint a Magyar Televízió a leghitelesebb médium, munkatársai pedig garantálják az intézmény függetlenségét, amelynek megőrzése közérdek.

A Magyar Televízió feladata a jövőben is a közösség szolgálata, az értékteremtés, az értékőrzés, az értékközvetítés” – mondta Rudi Zoltán, aki szerint az elmúlt 44 hónap fontos eredménye, hogy az MTV megerősítette harmadik helyét a nézettségi rangsorban annak ellenére is, hogy az idén már 61 magyar nyelvű csatorna próbálta magához csalogatni a nézőket. Hozzátette: elnöksége idején három tematikus csatorna műsorkoncepciója, finanszírozási terve készült el. Ezek közül az MTV 10 tagú honlap-csoportja megvalósult, és az internetes tematikus csatorna mára piacvezető lett az online televíziós tartalomszolgáltatásban, mert a letölthető tévéműsorokat is tartalmazó weblapok látogatottsága 2004 óta harmincszorosára növekedett. „Ez is a jövőbe mutat” – erősítette meg Rudi Zoltán. Az elnök a köz  szolgálatának fontos részeként értékelte a határon túli magyarság hiteles tájékoztatását. „Amikor 2004-ben elnök lettem, az volt számomra a kihívás, hogy vállalatvezetőként menedzseljem az átmenetet az állami televízió és a korszerű médiavállalat között. Ez sikerült. Most az a kihívás, hogy vállalatvezetőként menedzseljem azt a folyamatot, amelynek eredményeként az MTV a digitális médiatér meghatározó közszolgálati tartalomszolgáltatója lesz” – így összegzettRudi Zoltán. Hozzátette még: hétfőn délután vásárolta meg a részletes pályázati kiírást, és a közszolgálati televíziózás, a teljesítmény és a verseny elkötelezettjeként elindul a megmérettetésen.