MSZP: Orbán Viktor kérjen elnézést az erdélyi magyaroktól egységbontó politikájáért!

Az MSZP azt kéri és várja Orbán Viktortól, hogy Tusnádfürdőn hozza helyre, amit elrontott, és kérjen elnézést az erdélyi magyaroktól egységbontó politikájáért – közölte Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető az MTI-vel pénteken.

Orbán Viktor a Fidesz elnöke pénteken Tusnádfürdőn beszélt arról, hogy Kárpát-medencei közös nemzeti szemszögből nézve a romániai helyhatósági választások sikeresek voltak, hiszen az Magyar Polgári Párt (MPP) zászlóbontása és részvétele révén Erdélyben erősödött a magyarság politikai képviselete, a magyar közösség a korábbinál több polgármesteri székre és önkormányzati mandátumra tett szert. A Fidesz elnöke kívánatosnak tartja egy magyar koalíció létrehozását, annak érdekében, hogy az őszi romániai parlamenti választásokon is hasonlóan jó eredmény szülessen a magyarok szempontjából, mint az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott: Orbán Viktor soha vissza nem térő alkalmat kapott arra, hogy legalább részben jóvátegye, amit az erdélyi magyarság egysége ellen vétett.

A dél-vidéki és felvidéki tapasztalatok egyaránt azt bizonyítják, a határon túli magyarok erős és hatékony érdekképviseletét csak összefogásuk és egységes fellépésük biztosíthatja – olvasható a dokumentumban. A frakcióvezető hozzátette: a Fidesz elnöke azonban még a legutóbbi erdélyi helyhatósági választásokra is exportálta megosztó politikáját, ami már Magyarországon is súlyos károkat okozott. Ösztönözte és támogatta az erdélyi magyarság szervezeti megosztását, személyesen vett részt az RMDSZ-t gyengítő választási kampányban. A kampányban gyászos eredményt ért el, de igazi kárt az egész erdélyi magyarságnak okozott, amelynek képviselőit egymás ellen fordította. “Orbán Viktor korábbi tusnádfürdői beszédeiben pártpolitikusként általában Budapestre üzent. Idén itt az alkalom arra, hogy törődjön erdélyi hallgatóságával is. Kérjen elnézést az egységbontásért, és ösztönözzön az egység helyreállítására. Ne vigye át a határon túlra megosztó politikáját. Ne gerjesszen több konfliktust az erdélyi magyar közéletben. Azokat, akiket kampányával korábban az egysége ellen hangolt, ösztönözze most a megegyezésre, mert csak ez szolgálhatja az erdélyi magyarság jövőjét” – olvasható Lendvai Ildikó közleményében.

(MTI)