MPP: távolmaradással büntették a magyar pártokat a választók

MPP: távolmaradással büntették a magyar pártokat a választók
A romániai parlamenti választásokon részt nem vevő Magyar Polgári Párt (MPP) értelmezése szerint a magyar választók távolmaradással büntették a megegyezésre képtelen pártokat.

 

Biró Zsolt, az MPP elnöke keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) leszerepelt a választásokon.

Az RMDSZ megalakulása óta először kapott 400 ezernél kevesebb szavazatot parlamenti választásokon. Az EMNP ugyan növelte támogatottságát a nyári önkormányzati választások óta, de ezt “demobilizáló hatású megosztással” tette – jelentette ki Biró Zsolt.

Az MPP elnöke megemlítette, pártja nem ért egyet az RMDSZ politikájával, de úgy látja, hogy “a rossz képviselet is több, mint a nem létező képviselet”. Ezért utólagosan is helyesnek ítélte pártjának azt a döntését, hogy nem vesz részt a parlamenti választásokon, és utólag is helytelenítette az EMNP-nek a részvételre vonatkozó döntését.

Biró Zsolt idézte Toró T. Tibor EMNP-elnöknek egy korábbi kijelentését, amely szerint a közösségnek azért van szüksége a pártra, amiért az országoknak az atombombára, hogy nyomatékot adjon szándékainak. “Az EMNP bevetette az atombombát” – jegyezte meg.

Az MPP elnöke elismételte pártja korábbi álláspontját, amely szerint az erdélyi magyar pártoknak továbbra is az önkormányzati választásokon kell versenyezniük egymással, majd az önkormányzati verseny eredményei alapján összeállított “nemzeti válogatottal” kell részt venniük a parlamenti választásokon.