MPP: „nem” az RMDSZ-nek

A Magyar Polgári Párt tagjainak többsége számára nem elfogadható az RMDSZ belső koalíciójára vonatkozó ajánlata, nyilatkozta ma az Agerpressnek Gazda Zoltán, az MPP alelnöke.

“Nem azért hoztunk létre pártot, hogy csatlakozzunk egy másikhoz”, mondta Gazda, aki a 85-15 százalékos arányt is kifogásolja arra hivatkozva, hogy az MPP Székelyföldön ennél jóval nagyobb arányt ért el a helyhatósági választásokon.

 

Továbbra is elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ “belső koalícióra” vonatkozó ajánlatát Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, aki, úgy tűnik, ragaszkodik az egyenlő felek által létrehozandó “választási koalícióhoz”.

Ezt a helyzetet tükrözik az érintettek interjúkban kifejtett reakciói, amiket az MTI összegzett. Szombaton Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Markó Bélával folytatott bálványosfürdői találkozóján “méltányosnak, reális alapokon nyugvónak” minősítette az RMDSZ ajánlatát. Ennek értelmében az őszi parlamenti választások előtt az RMDSZ jelöltlistáin bejutó helyeket biztosítana az MPP-nek, mégpedig a legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények arányában, azaz 85:15 arányban. Ehhez azonban az MPP-seknek ki kellene lépniük saját pártjukból, bér az RMDSZ azt ígéri, a törvényhozásba ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatják önállóságukat. Kivételt képeznének azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé. A választási együttműködés kiterjeszthető az európai parlamenti választásokra és az államfő-választásra is. Az RMDSZ e hét végéig várja a választ.

Reakciók

 

Markó elmondta: nem tesz ugyan egyenlőségjelet Tőkés és az MPP vezetősége között, de nem is tekinti őt semleges félnek, hiszen megnyilatkozásában és politikai alapállásában is azt a politikai csoportosulást képviseli. “Mi megtettük ezt a javaslatunkat, ez az MPP-nek is szól, és Tőkés Lászlónak is, és mindazoknak, akik mögöttük vannak. Várjuk a választ, és az nem lesz akadály, hogy ki ül le kivel a következő napokban, hogyha erre sor kerülhet”. Szász Jenő ugyanakkor leszögezte: továbbra is az általa indítványozott választási (tehát nem “belső”) koalíciónak a híve. Leszögezte: nem az MPP-nek fog múlni, hogy összejön-e kevesebb mint egy hét alatt az egyezség. “A százalékok dolgában sem fogunk lehetetlen feltételeket támasztani, elfogadjuk tárgyalási alapnak a helyhatósági választások számadatait” – mondta.

Latolgatások

 

Van közben elemző, aki új fejezetet emleget, van viszont, aki a megállapodás tűvoli voltát hangsúlyozza… Az RMDSZ-nek sikerült meggyőznie Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, de nem ment ez Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével – érzékeltetik a hétfői romániai magyar kommentárok.  Esetleg új fejezet nyílhat a romániai magyar politikában, hiszen talán több mint egy évtized is eltelt már azóta, hogy Markó és Tőkés valamiben meg tudott egyezni – vélik egyes elemzők. Azonban emlékeztetnek arra, hogy az RMDSZ ajánlatát az MPP-nek, de főleg Szász Jenőnek kellene még elfogadnia ahhoz, hogy a Markó-Tőkés egyezség konkretizálódhasson. Egy másik kommentár azonban úgy véli: az erdélyi magyar politikai alakulatok távol vannak az új egyezség megkötésétől. Ennek egyik oka Markó Béla és Szász Jenő képtelensége az egymással való párbeszédre, amit nem pótolhat a megállapodás iránt amúgy kincstári optimizmussal viseltető Tőkés László közvetítői “ingáztatása”, de Orbán Viktor biztatása sem.

A két alakulat közötti együttműködés esélye továbbra is kicsi, amíg az Orbán Viktor és Markó Béla közötti kapcsolat feszült, és az RMDSZ nem tudja túltenni magát a Fidesz által a polgári pártnak nyújtott támogatás miatti sértődöttségén – fejti ki az elemzés.  

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Tárgyalóasztalhoz ült Markó Béla és Tőkés László
  • Egy hét maradt az RMDSZ és MPP közötti megegyezésre
  •