MPP Közlemény

A Magyar Polgári Párt elnöksége az április 12-én tartott ülésén megállapította, hogy jó ütemben halad a pártépítés folyamata, amely egyben a magyar közösségen belül az egypártrendszer lebontását is jelenti, megteremtve a választás szabadságát.

Emlékeztetünk arra, hogy tudatában magyar közösségünk közképviseletével vállalt történelmi felelősségünknek, még február 9-én elküldtük az RMDSZ elnökének a „Nyolc pont 2008-ra” elnevezésű Együttműködési Charta-javaslatunkat, amelyben, a demokratikus verseny és felelős együttműködés jegyében, egy országos választási térkép létrehozását szorgalmaztuk, annak érdekében, hogy választási versenyre csak ott kerüljön sor, ahol ez nem veszélyezteti a magyar képviseletet.

Sajnáljuk, hogy az RMDSZ felső vezetése a párbeszédet a mai napig elutasította. Mindezek ellenére a Magyar Polgári Párt elnöksége továbbra is nyitott a megegyezésre és kész tárgyalóasztalhoz ülni. A jelöltállítás szűk határidejére való tekintettel április 16-ig az RMDSZ elnöke által kijelölt helyen és időpontban nyitottak vagyunk az egyeztető tárgyalás lefolytatására. Az elnökség döntése értelmében tárgyalásokat megyei szervezeteink is április 16-ig tudnak folytatni a helyi választási egyezségek megkötése érdekében. A párbeszéd szempontjából kiemelt fontosságú megyék és városok a következők: Bihar, Szatmár, Kolozs, Szilágy és Maros, valamint Nagyvárad, Nagyszalonta, Margitta, Szatmárnémeti, Zilah, Kolozsvár és Marosvásárhely.

Amennyiben az RMDSZ vezetői továbbra is elzárkóznak a párbeszédtől, április 17. után megyei szervezeteink, és az országos elnökség a Magyar Polgári Párt jelöltlistáit véglegesíti. Erdély változást akar, ezért szakítanunk kell a múlttal, a rég idejét múlt egypártrendszerrel, és élnünk kell a választás szabadsága által kínált új lehetőséggel. Közösen kell megteremtenünk a jövőt!