Mozogni kezd a II. pillér

Az Országos Szociális és Nyugdíjbiztosítási Pénztár (CNPAS) november 15-én, csütörtökön elkezdte ez első 2,233 millió, a magánnyugdíjpénztárakhoz való beiratkozási kérelem (II. Pillér) érvényesítését, jelentette be Mariana Campeanu a CNPAS elnöke.

Ennek az eljárásnak a során a CNPAS a magánpéztárhoz csatlakozni kívánók nyílvántartásába beírja a “érvényesített” szót, a “ideiglenesen érvényes” helyett miután ellenőrzi, hogy a kérvényezők csak egy csatlakozási dokumentumon vannak feltűntetve. Ugyanakkor a CNPAS érvényteleníti azoknak a személyeknek a kérvényeit, akik több csatlakozási ívet is aláírtak és ezen személyek listáját elektronikus nyílvántartásba veszik.

“A pótérvényesítés” minősítést azon a személyek kapják, akik egyetlen csatlakozási nyilatkozatot írtak alá, de nincsenek a biztosítottak nyílvántartásába véve és a CNPAS nem kap ezen személyek munkáltatóitól tb-befizetési nyilatkozatot. Ezek a kérvények akkor kapnak teljes jogú érvényesítést, amikor a CNPAS megkapja a munkáltatóktól az említett nyilatkozatot. A kérelmek érvényesítésétől számított 15 napon belül értesíteni kell erről a biztosítottakat.