Mozgóurnával szavaztak a beutaltak

Mozgóurnával szavaztak a beutaltak
Mintegy százötvenen igényeltek mozgóurnát a nagyváradi gyermekvárosban lévő szavazókörzetnél, tudtuk meg Ioana Urdea körzetelnöktől. A Szent Erzsébet otthon beutaltjai is szavaztak.

Amint a 79. sz. körzet elnökétől megtudtuk, náluk kellett leadniuk a mozgóurnára vonatkozó kérvényeiket nemcsak azoknak a személyeknek, akik lakhelyük szerint ehhez a körzethez tartoznak és egészségügyi okokból nem tudtak volna elmenni szavazni, hanem a városi kórháznak a beutaltjai, illetve a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősek Otthonának lakói is. Csupán azokat voltak kénytelenek visszautasítani, akiknek a lakhelye nem Bihar megyében volt, érdeklődésünkig két ilyen esettel találkoztak.

Vasárnap délelőttig körülbelül százötven kérvény gyűlt össze: két magánszemély, a Gavril Curteanu városi kórház száz beutaltja, valamint a Szent Erzsébet Idősek Otthonának mintegy ötven lakója igényelt mozgóurnát. A délelőtt folyamán várták, hogy a Pelican kórháztól is beérkezzenek a kérvények. A körzetelnök elmondta, hogy későbbi időpontokban is elfogadnak kérvényt, feltéve, hogy olyankor kapják meg, amikor még elég idejük van arra, hogy eljussanak a megadott címre.

A körzet három tagja tizenegy óra körül indult útnak a mozgóurnával, azért nem hamarabb, mert a tűzoltó, aki a kis csoportot kellett kísérje, ekkor érkezett meg. Először két környékbeli lakoshoz mentek el, s kisebb fennakadások is voltak – időközben ugyanis kiderült, hogy a pecsétet a körzetnél felejtették, majd pedig, miután a pecsétet elhozta a körzet egyik tagja, az, hogy most meg a személyi kártyákra ragasztandó „votat” feliratú öntapadó matricák hiányoznak. Mindez néhány perces késést eredményezett.

Szavaztak

Fél tizenkettő körül érkeztek az urnával a Szent Erzsébet Idősek Otthonába, ahol viszont a beutaltak többsége épp misén volt. Rövid várakozás következett, közben néhány lakó, aki épp nem volt misén, szavazott is – például a 85 éves Kun Mihály és a 93 éves Ghitea Rozália. Kevéssel később az otthon többi lakója is leadta a voksát, mint megtudtuk, kevéssel egy óra előtt végeztek, onnan pedig a városi kórház felé vették útjukat, több órás ottlétre számítottak.

Információink szerint a megyei kórházban is szavaztak a beutaltak, ottjártunkkor várták a mozgóurnát, s mint kora délután az egyik beutalttól megtudtuk, meg is érkezett, s akik kérvényezték, leadhatták ily módon a voksukat.

Neumann Andrea