Mozgó festmények: a Stabat Mater-premier

Akt.:
Szombat este volt a Stabat Mater bemutatója Nagyváradon
Szombat este volt a Stabat Mater bemutatója Nagyváradon - © Szombat este volt a Stabat Mater bemutatója Nagyváradon
Táncoratóriummal jelentkezett a Nagyvárad Táncegyüttes, akik most a Közép-Európa Táncszínházzal együtt állítottak színpadra egy nagy hagyománnyal bíró művet. Röviden összegezve az előadást: szép.

Újabb bemutatóval jelentkezett a Nagyvárad Táncegyüttes, ezúttal a Közép-Európa Táncszínházzal kooperálva. A szombaton Váradon bemutatott produkció fajsúlyos, erős élmény.
Az előadás intenzitását, ívét nagyszerűen egészítik ki, erősítik meg a díszlet mellett a jelmezek, amelyeket az immár főállásban szerződtetett Cristina Breteanu álmodott meg. Egyszerű jelmezekkel kezdenek, és mintegy a fejlődést jelképezve összesen végül háromféle váltja egymást a darabban. A színek Caravaggiót idézik, festői kontrasztok egészítik ki a fény-árnyék játékot. Az előadást én tulajdonképpen egymás után sorjázó klasszikus festmények, monumentális tablók sokaságának fogtam fel. A színpadképek megannyi emelkedett és drámai pillanat mozgó festményei. Tehát mozgó képek, amelyek – ha úgy tetszik – mozgóképpé alakulnak. Mert mindez korántsem statikus, sőt: a táncosok révén ezekből a momentumokból kerekedik ki az a dinamizmus, amely a mozgásművészet révén áthatja a produkciót. Ez egy olyan produkcióvá állt össze, amely már az elejétől megfogja a nézőt, akinek könnyű ráhangolódnia az előadásra. És mivel ez nem túl gyakori, annál értékesebb.
Maga a darab egyébként az angyali üdvözlet pillanatát hozza elénk, amint Gábriel megjelenik Máriának és elmondja az Igét, mely szerint a szűz méhében az isten gyermeke vár megszületésre. Ám Mária előre vizionálja fia elkövetkező szenvedését és kereszthalálát, anyaként átérzi az ezzel járó szülői fájdalmat. Ám a szent ügy szolgálata fontosabb neki, amelyhez anyaként Jézus világra hozatalával is hozzájárul.

Aktuális üzenet

Kun Attila, rendező-koreográfus így beszélt erről az előadásról: „a Stabat Mater az egyik legismertebb középkori ének, mely ránk maradt. Az eltelt századok során sokakat érintett meg ez a szöveg, melyben egy tizenharmadik században élt ferences szerzetes, Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmát fogalmazta meg. Ezek között az egyik legkiemelkedőbb alkotás Gioachino Rossini négy szólistára, vegyeskarra és zenekarra írott műve, mely végleges formáját 1841-ben nyerte el. Az oratorikus mű most a Nagyvárad Táncegyüttes által táncban fogalmazódik újra. A keresztény kultúrkör egyik legtöbb könnyel áztatott liturgiája a Stabat Mater dolorosa. Egy vers, amely a szeretett gyermek elvesztésének fájdalmát szemlélve egyben osztozni is kíván az átélt fájdalmakkal. Osztozni fájdalomban, keserűségben és együtt érezni az elesettel. Úgy hiszem itt a 21. században ennél aktuálisabb üzenetet keresve sem találhatnánk. Mindehhez G. Rossini muzsikája. Gazdag kultúrkör, éteri szavak, de mindez hogyan köthető a ma emberéhez, ahhoz az emberhez, akit körülölel a befektetés-tőke-profit újkori szentháromsága? A Nagyvárad Táncegyüttes és a Közép-Európa Táncszínház közösen keresi meg e fenti kérdésre a választ. Történelmi határok, történelmi örökségek, kulturális örökségek és új utak, új találkozások keresésének összességéből formálódik az előadás. A közös gondolkodás és a közös erőforrásokhoz mérten egy nagyszabású előadás képei bontakoznak ki, amelyben a veszteség fájdalmának súlya alatt roskadozó ember makacsul igent mond az életre.”Az előadás szereplői: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint , Forgács Zsombor ,Györfi Csaba ,Iván Enikő Kitty, Jakab Zsanett (KET), Kacsó Bálint, Kerekes Dalma , Kovács Péter (KET), Pál Alíz, Rácz Lajos Levente , Schmith Nándor Gyula , Szabó András (KET), Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea.

Szeghalmi Örs