Mozgalmas évet zárt az egyesület

Mozgalmas évet zárt az egyesület
Tavalyi tevékenységekről, programokról esett szó a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének keddi közgyűlésén. Megemelték az évi tagdíjat. Hozzászólások, javaslatok hangzottak el.

Szilágyi Ibolya elnök köszöntötte az egybegyűlteket a kedd délutáni közgyűlésen, az Ady Endre líceum dísztermében, majd beszámolt az egyesület tavalyi tevékenységeiről. Mint elhangzott, az elmúlt esztendő során is igyekeztek minden eltervezett programot megszervezni. Egyebek mellett januárban farsangi bál, februárban irodalmi kör zajlott, melyet egész évben rendszeresen megszerveztek, áprilisban Kosztolányi Dezső születésnapja alkalmából tartottak előadást, melyen Linka Ágnes, a Magyar Rádió szerkesztő- műsorvezetője, valamint fia, Siposhegyi Zsolt zenés-prózai összeállítást mutatott be a költő műveiből.

Köszönet

Volt még ezenkívül többek között találkozó a Debreceni Nyugdíjas Egyesület és a Szalontai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének képvsielőivel, a Varadinum rendezvénysorozaton belül Molnár Judit irodalmár, közíró felkérésükre Horváth Imre költészetét mutatta be F. Bathó Ida, Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek közreműködésével. Felléptek még ezenkívül kórusfesztiválon, anyák-napi ünnepségen, kirándulást szerveztek Székesfehérvárra, a budapesti parlamentbe, Gödöllőre, augusztusban néhányan közülük veszprémi kiránduláson is részt vettek, melyet a Debreceni Nyugdíjasok Egyesülete szervezett. A nyári szünet után újrakezdték a kóruspróbákat, s különdíjat kaptak a szeptember 10-i Katonadal Fesztiválon, ugyancsak szeptemberben megtartották a nyolcadik nyugdíjas kórustalálkozót, októberben színvonalas ünnepséget szerveztek az Idősek Napja alkalmából, novemberben székesfehérvári találkozón vettek részt, majd következett az őszi bál, a székelyhídi kórustalálkozó, decemberben pedig adventi ünnepség az újvárosi RMDSZ választmányával, az egyesület kórusa pedig a karácsonyi vásár alkalmából a várban is fellépett.

Az egyesület elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették őket – az Ady Endre líceumtól kezdve a Szent László római katolikus középiskolán át a várad-velencei, valamint az újvárosi RMDSZ-ig.

Tagdíjemelés

Mint elhangzott, papíron ugyan 400 tagja van az egyesületnek, de 2014-ben mindössze 111-en fizették a tagdíjat. Némi bevételt jelentett az adóbevallás során felajánlott két százalék – az idén is szívesen fogadják a felajánlásokat. Rendezvényeiket anyagilag részben a tagdíjakból tudták megtartani, a kórustalálkozót pedig pályázati pénzből, melyet a Megyei Tanácstól kaptak.

A későbbiek során Stan Zita ügyvezető igazgató felolvasta a cenzorbizottság jelentését, majd a jelenlévők javaslatokat tehettek programokra, változtatásokra.

Mivel a székhelyük bérleti díja havi 50 lejről havi 202 lejre nőtt, kénytelenek megemelni az évi tagdíjat húszról harminc lejre, ismertette Szilágyi Ibolya. „Tavaly a tagdíj nem fedezte a bérleti díjat, ha nem emeljük meg, fel kellene adni a székházat, arra viszont az egyesületnek nagy szüksége van” – tette hozzá.

Két hamarosan zajló programról is szó esett, az egyik a Varadinum rendezvénysorozaton belül megtartandó, Szent László életével kapcsolatos vetélkedő, mely április 21-én l esz, a másik pedig a Debrecenben megtartandó április 23-i Nyugdíjasok Olimpiája, melyen váradiak is részt vesznek.

Neumann Andrea