Mozdult a kritikus tömeg

Mozdult a kritikus tömeg
Nagyvárad- A Bihar Megyei ProBikers Sportegyesület, partnerségben a Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Körösök Vízügyi Igazgatósággal ismét megszervezte hagyományos kerékpár felvonulását.

 

A világ számos településén minden évben két alkalommal- az április 22-i Föld-napon és a szeptember 22-i európai autómentes világnapon- szerveznek nagyobb szabású kerépáros felvonulásokat, Critical Mass elnevezéssel azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos, illetve a környezetkimélő közlekedés fontosságára. Nagyváradon a Bihar Megyei ProBikers Sportegyesület lebonyolításában mozgósítják a „kritikus tömeget”, a kiindulópont pedig a várad-rogériuszi egykori Patria mozi előtti tér volt, ahonnan eddig általában valamelyik bevásárlóközpont parkolójába kerekeztek a bringások. Az idén kissé módosult az útvonal, abban az értelemben, hogy a városháza előtti kerékpárfelemelés természetesen megtörtént, viszont a kiindulópont és a célállomás egybeesett, vagyis a Magnólia park–Transilvaniei/Nadányi utca–Dacia sugárút–Petőfi park–Fő utca–Magheru/Sztaroveszky sugárút–Independenţei/Kossuth utca– városháza (a kerékpárok felemelése)–T. Vladimirescu/Körös utca–Principatelor Unite utca–Călăraşilor utca–Decebal sugárút–C. Coposu utca– Transilvaniei/Nadányi utca–Magnólia park távot tette meg a több száz biciklis.

Megszokott arcok

A felvonulók vasárnap délután 6 óra körül kezdtek gyülekezni a szokott helyszínen. A máskor látott arcok most is feltüntek- magánszemélyek, néhány civil szervezet képviselője-, viszont az újdonság erejével hatott, hogy egy RMDSZ-kontingens is jelen volt Cseke Attila polgármesterjelölt és Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelölt vezetésével, néhány méterre tőlük pedig az Erdélyi Magyar Néppárt csapattagjai üdvözölték egymást. Előbbieken sárga láthatósági mellény volt, utóbbiakon a pártlogót és jelszót ábrázoló póló. A kerékpáros tömeg fél hét óra körül startolt, Crăciun Mircea egyesületi elnök bíztatására. A menetet természetesen rendőrautók „foglalták keretbe”, idősek és fiatalok egyaránt tekertek, és görkorcsolyásokkal is találkoztunk. A többség vissza is érkezett, kevesen döntöttek úgy, hogy lemaradnak vagy kiválnak a tömegből azon egyszerű oknál fogva, hogy így hamarább hazaértek.

Ciucur Losonczi Antonius