Mozart-est a váradi Filharmóniánál

Mozart-est a váradi Filharmóniánál
Nagyvárad – W. A. Mozart műveiből állították össze a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti, csütörtökön 19 órától kezdődő koncertjének műsorát. A zenekart Romeo Rîmbu vezényli, míg szólistaként Remus Rîmbu lép fel.

Apa és fia lesznek a mai hangversenyest „főszereplői”. Romeo Rîmbu,a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó karmestere fogja vezényelni a zenekart, míg hegedű szólistaként Remus Rîmbut láthatja/hallhatja majd a publikum. A váradi dirigens egyébként pár napja tért haza Németországból, Wuppertalból, ahol az ottani szimfonikus zenekart vezényelte, igen nagy sikerrel adva elő többek között Enescu és Bartók műveit is, tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón.

Örömmel zenélni

Remus Rîmbu a kolozsvári Sigismund Toduţă Művészeti Líceum 10. osztályos tanulója, de ezzel párhuzamosan Nagyváradon is tökéletesíti zenei tudását. Fiatal kora ellenére már több fellépése volt Romániában és külföldön is, hegedűművészként számos zenei verseny díjazottja. A közelmúltban, az Amerikai Egyesült Államokban tartott koncertkörútja keretében meghallgatáson vett részt a New York-i Juilliard iskolában, amit a híres zeneképző főiskola dékánja, dr. Stephen Clapp a következő szavakkal méltatott: „Remus szenvedéllyel és kiemelkedően játszik, ő az egyik leghatékonyabb közvetítője a zene kifejezte örömnek”. A jövőjével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Remus elmondta: jelenlegi terveik szerint Bécsben fogja tökéletesíteni tudását, utána pedig, ha úgy alakul, szeretne visszatérni Romániába, ahol véleménye szerint hosszú távon „lehetne jó dolgokat csinálni”. És hogy miért megy külföldre tanulni tehetséges fiatal zenészeink nagy része? Remus szerint egyrészt a megélhetés miatt, másrészt pedig azért, mert Romániában még nem alakult ki az az érdeklődés, elismerés a klasszikus zene felé, amely tőlünk nyugatabbra és a tengeren túlon is jellemző. A fiatal hegedűművész meglátása szerint ehhez még időre van szükség, hiszen „még mindig átalakulóban vagyunk”.

Romeo Rîmbuelmondta, közös fellépésük professzionális lesz, és nem „családi”: mindketten maximálisan próbálnak majd teljesíteni annak érdekében, hogy emlékezetes koncertélménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot. Az est műsora mindenesetre szinte garancia erre, hiszen W. A. Mozart munkásságának olyan csodálatos darabjai lesznek hallhatóak, mint a Così fan tutte (nyitány, K. 588), az 5., A-dúr hegedűverseny (K. 219) és a 38., D-dúr szimfónia (Prágai, K. 504).

Előadás kedden is

Brácsa, bariton és zongora est lesz május 10-én, kedden 18 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. Mélyhegedűn Dávid Andor, a szegedi filharmonikus zenekar művésze fog közreműködni, illetve fellép Marian Boboia bariton és Antoanela Elena Isaiu zongoraművésznő. A koncert műsorán – melyet május 24-én Szegeden megismételnek – J. Brahms és Fr. Schubert művei szerepelnek.