ERDON Helyi hírek

2018.02.19. 09:58

Visszautasította a Ioan Mang vádjait

A liberális pártiak által a legutóbbi sajtótájékoztatón elmondottakat cáfolta pénteki sajtótájékoztatóján Ioan Mang, a PSD megyei elnöke, a Bihar megyei Tanács alelnöke.

A liberális pártiak által a legutóbbi sajtótájékoztatón elmondottakat cáfolta pénteki sajtótájékoztatóján Ioan Mang, a PSD megyei elnöke, a Bihar megyei Tanács alelnöke.

Úgy tűnik, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal újabban mások költségvetésével törődik a sajátja helyett – mondta múlt heti sajtótájékoztatóján Ioan Mang, utalva az Ilie Bolojan és Ionel Avrigeanu által a napokban tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint elmondta, ellentétben azzal, ami az említett eseményen elhangzott, a megye jövedelme nem csökkent, a költségvetés tavaly 427, az idén pedig 431 millió lej volt, s ez az összeg még csak is nem tartalmazza a megyei tanácsnak alárendelt intézmények fenntartására szükséges összegeket. A polgármesteri hivatal ugyan 980 millió lejes városi költségvetést említ, azonban ez többek között a kórházak pénzét is tartalmazza, s ha az alárendelt intézményeknek járó összegeket levonjuk, nagyjából azonos összeget kapunk a megye költségvetésével, mondta Ioan Mang.

Nem csökkent

Az sem igaz, mondta Mang, hogy lényegesen nőttek a megyei tanács működését biztosító összegek, a növekedés mindössze 7%-os, miközben a fizetések 20%-kal nőttek. Az pedig, hogy a beruházásokra kevesebb jut, „a PNL elnökének és a PNL-frakcióvezetőjének a félretájékoztató hazugsága” – ugyanis tavaly 69,4, az idén pedig 95,8 millió a beruházásokra szánt összeg, hangzott el, azaz 38 százalékos növekedés történt, s nem húsz százalékos csökkenés, amint az napvilágra került. Ez az összeg egyúttal 100 millió lejjel több is lehetne, ha a teljes rendelkezésükre álló pénzt felhasználnák, tette hozzá. „1990 óta az idei a legnagyobb beruházási költségvetés!” – jelentette ki Mang.

Kultúra

Az a vád is elhangzott, hogy a megyei tanács a kultúrára „szórja el” a pénzt – nos, ebben van némi igazság, főleg, hogy „Bolojan egy banit sem költ kultúrára, ugyanis az összes kulturális intézmény, a színházak, a filharmónia, a könyvtár, a múzeum, mind a megyéhez tartozik, holott a legtöbb látogató a váradi lakosok közül kerül ki” – mondta Ioan Mang. Valóban, a filharmónia egy nagyobb összeget kapott, mivel ebből felújítják az épülettestet és a tetőt, továbbá mozgáskorlátozottaknak való feljárót létesítenek. Igaz, hogy a Várad folyóirat több pénzt kapott, mint a Familia, de ennek az az oka, hogy egy határon átnyúló projekt keretében egy művelődési központ épül, s bár a költségek a Várad folyóiratnál szerepelnek, valójában mint a két folyóirat szerkesztősége használni fogja. Hasonlóképpen, több pénzt állapítottak meg a Szigligeti Színház, mint a Mária Királyné társulat javára, de ez is egy olyan projekt miatt történt, melyben a magyar társulat van feltüntetve, de mindkettőnek a hasznára válik, ugyanis a színház felújításáról van szó. A színház tetőszerkezetét is fel kell újítani, ezt a munkálatot ugyan a megyei tanács fizette ki, de a polgármesteri hivatal végeztette el és gyenge minőségűnek bizonyult, „akárcsak a Gomba, a városközpont, illetve a Sas-palota esetében” – hangzott el. „Valójában még többet szeretnénk kultúrára költeni, hiszen régióközpont vagyunk, s az embereknek nem csak hidakra és parkolókra, hanem kultúrára is szükségük van”.

Vádak

Egy másik vád az volt, hogy túl kevés összeget szánnak útjavításokra – valójában arról van szó, hogy nálunk a versenytárgyalások elhúzódhatnak, s ebben az esetben fölöslegesek lennének a nagy összegek, de ha minden jól halad, akkor kiegészítik az erre szánt összegeket. A megyei tanács alelnöke egyúttal visszautasította azt a vádat, miszerint nem adnak pénzt a liberális párti polgármesterek által vezetett településeknek. Ez pont a liberális pártiakra jellemző, „nyolc évig voltak a tanács élén és ez alatt egyetlen ellenzéki polgármester sem kapott egy lejt sem” – mondta Mang. Viszont 2017 óta, folytatta, a PSD, az ALDE és az RMDSZ 60 milliárd régi lejt osztott ki a liberális pártiak által vezetett települések számára. A települések számára kiosztott összegeket főként a tartozások, illetve a projektekre való önköltségi rész alapján határozzák meg és nem politikai alapon, mondta Mang. Hazugság, hogy azért nem jelennek meg a liberális pártiak a megyei tanács ülésein, mert „látták a tervezetben, hogy a liberális pártiaknak nem jut pénz”, hiszen valójában még nincs is egy ilyen tervezet.

Összesítés

Összegzésképp a következőket hangsúlyozta ki Ioan Mang: a PNL-párti tanácsosoknak azért kellene részt venniük a megyei tanácsi üléseken, mert ezért szavazták meg őket a Bihar megyei lakosok és mert csak itt dönthetnek a megye fejlesztési projektjeiről, ez törvény szerinti kötelességük és nem „szeszély” kérdése. A politikai együttműködés nem zsarolás, a PNL-párti tanácsosok viszont egy hónapja próbálják zsarolni a megyei tanács vezetőit, így „működnének együtt”, azonban a PSD, az ALDE és az RMDSZ semmilyen protokollumot nem fog aláírni ennek nyomán. A valós oka a PNL legutóbbi, testületi távolmaradásának a tanácsülésről pedig az, hogy legalább egy tanácsosuk síelni utazott, így nem lehettek volna teljes létszámban és másként nem akadályozhatták volna meg Adrian Szatmári tanácsos beiktatását.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!