ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 09:26

Megéri leadni a roncsautókat

<p>Szatmár megye - Az idén meghirdetett, a gépjárműpark cseréjét célzó programnak nagy sikeres volt Szatmár megyében, hiszen a megyénknek eredetileg kiutalt 500 értékjegy három hét alatt elfogyott.</p>

Szatmárnémetibe várhatóan péntekre érkezik meg a roncsautó-program kiegészítéseként újabb 500 darab értékjegy, tudtuk meg Bucurestean Mariustól, a szatmárnémeti hulladék-feldolgozó (REMAT) vezetőjétől. Az idei esztendőben meghirdetett, a gépjárműpark cseréjét célzó program igencsak sikeres volt Szatmár megyében is, hiszen a megyénknek eredetileg kiutalt 500 értékjegy három hét alatt elfogyott, tudtuk meg Bucuresteantól, míg tavaly összesen 193 kiszolgált gépjárművet adtak csak le tulajdonosaik. A roncsautó-program keretében leadott gépkocsikat a REMATkolozsvári székhelyére küldik, ahol az autókat szétbontják, és különböző kategória szerint szelektálják az alkatrészeket, különös figyelmet fordítva a gépjárművek akkumlátoraira, hiszen azok nagyon szennyezik a környezetet. A REMAT vezetője úgy látja, hogy a mostani program sikeressége abban keresendő, hogy egy leadott roncsautóért 3800 lejes értékjegyet adnak, melyet 1500 lejes áron lehet értékesíteni a feketepiacon, ugyanakkor három értékjegyet is fel lehet használni egy új gépjármű vásárlása esetén. Bucurestean véleménye szerint a legfontosabb, hogy a roncsok eltűnnek az utakról. Szatmárnémetiben a REMAT előtt több roncsautó várja, hogy újrainduljon a program, ám a tolvajok ellopják az akkumulátorokat a gazdátlanul hagyott gépjárművekből, így okozva bosszúságot a tulajdonosoknak. A roncsautó-program a cégeknek is szól, ám a dossziét Bukarestben kell leadni és a bürokrácia miatt legalább két hónap szükséges a dossziék elbírálására. Szatmár megyéből eddig egyetlen cég sem kapott pozitív visszajelzést a leadott kérelmére. Bucurestean Marius azt is elmondta, hogy sok cég nem is jelentkezik a programra a bonyodalmas procedúra miatt. A roncstraktor-programról nem lehet semmit tudni, az erre vonatkozó jogszabályok még mindig pontatlanok.

Hulladékgyűjtés

Szatmárnémetiben a Depozitelor utca 35. szám alatt található hulladék-feldolgozó (REMAT) átveszi magánszemélyektől is a hulladékpapírt és a vasat (színes fém, alumínium, réz, öntvény), melyért fizetnek is. Egy kilogramm vasért 65 banit, míg egy kilogramm papírért 7 banit fizetnek a feldolgozóbam. Az elmúlt évben 1260 tonna papírt gyűjtöttek be, de sajnos csak a vállalatoktól, a magánszemélyek nagyon keveset adtak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!