Mostmár ne jöjjenek a nagynénik

A nagyváradi önkormányzat intézményeitől elbocsátandó 86 személyről az igazgatóságok vezetői döntenek, a polgármester és az alpolgármesterek nem bírálják felül döntéseiket.

Ezt Biró Rozália alpolgármester jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján, amikor a polgármesteri hivatal szervezeti félépítésének átalakításáról beszélt. Biró Rozália elmondta, hogy az átszervezésre azért volt szükség, mert az intézményen belül átfedések voltak, példeként említve, hogy minden igazgatóságnak külön pályázatírói és informatikai részlege volt, ami az információáramlást is gátolta. Biró Rozália hangsúlyozta, hogy az igazgatóságok vezetői döntenek arról, hogy kiket bocsátanak el, mert ők tudják azt, hogy ki teljeseített jól, és ki kevésbé jól. A 86 elbocsátás mellett a városvezetés megszüntet 105 olyan funkciót, amelyet eddig nem tötlött be senki. Biró Rozália elárulta, hogy az önkormányzati választások után sehol az országban nem volt ekkora mértékű leépítés és átalakítás, így a Közalkalmazottak Országos Ügynöksége még nem tudta kiadni az összes jóváhagyást. Ez az oka annak, hogy a helyi tanácsi űlés napirendjéről lekerült ez a határozattervezet. Biró Rozália hozzátette, hogy ez a szerkezeti átalakítás ebben a formában marad decemberig, akkor egy további átalakításra kerülhet sor, amely ebben a ciklusban véglegesnek fog számítani. Arra a kérdésünkre, hogy miért hozott létre a hivatal korábban 105 olyan tisztséget, melyet be sem töltöttek, Biró Rozália elmondta: ezek biztonsági, amolyan “hátha jön valamelyik nagynéninek az unokaöccse” tipusú tisztségek voltak.

Megint a költségvetésről

Biró Rozália, az akkor még módosítandó költségvetés  tervezetéről elmondta, hogy a drasztikus csökkentésre legfőképpen azért volt szükség, mert nem folytak be a város kasszájába azok a bevételek, amelyekkel az év elején a város számolt. Ez a hiány abból származott, hogy a város nem adott el két telket. Az egyik telek a Belügyminisztérium tulajdonában lévő tank-gyakorlótér, mert kevés a valószinűsége annak, hogy az előzetes remények szerint ennek tulajdonjoga a minisztériumtól az önkormányzathoz kerüljön. A másik, az Uzinelor utcán lévő telket pedig nem adják el egy nagyvállalkozónak, hanem felparcellázzák és kis- és középvállalkozóknak adják el részletekben. A költségvetésmódosítás nyomán az iskolák karbantartási és felújítási munkálataira előirányzott 102 milliárd régi lejt megvonja a város. A szerződések érvényben maradnak, és van esély arra, hogy a Tanügyminisztérium finanszírozza ezeket a beruházásokat, tudatta az alpolgármester. Emellett az önkormányzat további 120 milliárd régi lej támogatást kér a minisztériumtól az iskolaközpont, valamint a Liszt Ferenc és a Kolozsvári úti óvodák felépítésére.