Mosolygó karácsony a céljuk

Mosolygó karácsony a céljuk
Nagyvárad- Hétfőn a központi székházban sajtótájékoztatót tartott Víg Hajnalka és Fodré Gabriella, az RMDSZ Nőszervezet megyei elnöke és nagyváradi koordinátora. Egy karácsonyi akció volt a téma.

Fennállásának első sajtótájékoztatóját tartotta hétfő délelőtt a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet. Víg Hajnalka elnök röviden ismertette a célkitűzéseket, a működési szabályzatot és az elnökség hatásköreit, mely beszámolóból többek közt az is kiderült, hogy eddig 32 helyi szervezet alakult a megyében. Körülbelül 450-500 nő iratkozott be, és azt szeretnék elérni, hogy januárig minden olyan településen létrejöjjön nőszervezet, ahol RMDSZ működik.

Fodré Gabriella váradi koordinátortól megtudtuk, hogy a megyeszékhelyen eddig öt körzeti RMDSZ Nőszervezet kelt életre. A legelső Szőllősön, október végén, ismerős környezetben és jó hangulatban, a gyűlésen Kéry Hajnalt választották meg elnöknek. Sok javaslat elhangzott, és úgy tűnik máris van egy pozitív hozadéka a kezdeményezésnek, hiszen egy felsőzsolcai szimpatizánsnak köszönhetően magyar nyelvű könyveket sikerült gyűjteniük, melyekkel a közeljövőben egy vidéki magyar iskola könyvtárállományát fogják gazdagítani. Nagy egyetértésben és összhangban zajlott a gyűlés Biharpüspökiben is, ahol Tímár Enikő lett az elnök. Várad-Velencén fordult elő első ízben, hogy egy férfi is részt vett az alakuló ülésen, Cservák Miklós körzeti RMDSZ-elnök, aki támogatásáról biztosította a Nagy Rebeka vezette helyi nőszervezetet. A Várad-Olasziban megválasztott Kecse Gabriella a hagyományőrzés, a kulturális tevékenységek, a környezetvédelem és az egészséget életmód fontosságát emelte ki. A múlt hétvégén aztán Várad-Újvároson is létrejött a nőszervezet, Németi Etelka irányításával, és a segítségét felajánló Sauer András körzeti RMDSZ-elnök jelenlétében.

Ajándékcsomagok

Víg Hajnalka arra hívta fel a figyelmet: a négy magyar történelmi egyház, civil és ifjúsági szervezetek és cégek támogatásával az országos RMDSZ Nőszervezet Mosolygó karácsonyt! címmel különböző rendezvényeket bonyolít le azzal a céllal, hogy segítsen a rászorultakon, az időseken, a szegény vagy sokgyermekes családokon. Bihar megyében két típusú akciót hirdettek: Határtalan szeretet mottóval ajándékokat gyűjtenek, és játszóházakat szerveznek. A csomagokat december 18-23. osztják majd ki, a gyermeknek szánt programok lebonyolításába pedig bevonják a helyi pedagógusokat is.

Fodré Gabriella kiemelte, hogy Váradon a kampányt támogatja a szőllősi református egyházközség nőszervezete és egy nyelviskola. Felkereste Bartos Csillát, a Böjte Csaba testvér alapítványa által működtetett Szent Angéla-ház vezetőjét, aki nagyon örült annak az ötletnek, hogy a gyermekotthon számára gyűjtsenek. Mindez azt jelenti, hogy december 18-ig zárt csomagban várnak tartós élelmiszereket, tisztítószereket vagy édességeket, melyeket több gyűjtőpontnál lehet leadni: Biró Rozália szenátor Sas-palotabeli irodájában, illetve a várad-szőllősi, a dél-rogériuszi, a várad-újvárosi, a várad-velencei és a várad-réti RMDSZ-körzeteknél. Emellett két foglalkozást is szerveznek gyermekek számára: december 14-én, szombaton 11 órától a várad-szőllősi RMDSZ-székházban és december 17-én, kedden 16 órától a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,