Mortimer egyelőre szabadlábon marad

Nem kerül előzetes letartóztatásba a Mortimer-ügy első- és másodrendű vádlottja. A Fővárosi Bíróság kedden úgy döntött, hogy csak figyelmezteti a vádlottakat: ha még egyszer elkésnek a tárgyalásról, elrendelik előzetes letartóztatásukat.

Az ügyész azért kezdeményezte az emberölés kísérletével vádolt, Mortimer néven ismertté vált Gyurcsa Mihály és bűnpártolással vádolt bátyja, Gyurcsa László előzetes letartóztatását, mert szerinte azzal, hogy egy órát késtek a tárgyalásról, megsértették a bíróság tekintélyét és akadályozták az igazságszolgáltatás munkáját. Az indítványt a bíróság nem utasította el, hanem figyelmeztette a vádlottakat: ha az eset megismétlődik, elrendelik előzetes letartóztatásukat.

A tette elkövetésekor még fiatalkorú Mortimer az ügyészség szerint 2005. május 8-án a Moszkva téren a 21-es autóbuszon szándékosan átdöfött kardjával egy fiút, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A sérült fiú máját és gyomrát is érte a szúrás, a lépét pedig el kellett távolítani.

A Mortimer-ügy keddi tárgyalása a vádlottak késése mellett is bővelkedett szokatlan fordulatokban. Azt, hogy miért döfte át 80 centis kardjával Mortimer a fiút, a tanúk rendkívül különböző módon adták elő. A vádlott baráti köréhez tartozó tanúkat Vaskuti András bíró többször figyelmeztette a hamis tanúzás következményeire. Az egyik tanú a figyelmeztetés után rosszul lett, és a tárgyalást félbe kellett szakítani. Egyébként ő vallotta egyedül azt, hogy látott a sértettnél kést.

A vádiratot március végén ismertették, akkor Mortimer annyiban elismerte bűnösségét, hogy ő sebesítette meg a sértettet. Azt viszont határozottan tagadta, hogy meg akarta volna ölni.

A tárgyalás további tanúk és szakértők meghallgatásával június 15-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon.