Mortimer bűnösnek vallja magát

Mortimer bűnösnek vallja magát
Részben elismerte bűnösségét a Fővárosi Bíróságon kedden megkezdődött tárgyalásán a Mortimerként ismertté vált férfi, aki tavaly májusban a Moszkva téren a 21-es buszon megszúrt egy fiút. Azt azonban tagadta, hogy ölni akart volna.

A tette elkövetésekor még fiatalkorú Mortimert emberöléssel vádolják, mert az ügyészség szerint 2005. május 8-án a Moszkva téren a 21-es autóbuszon szándékosan átdöfött kardjával egy fiút, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A máját és a gyomrát is érte a szúrás, a lépét pedig el kellett távolítani. A sértett jogi képviselői a tárgyaláson bejelenteték, hogy 3 millió forint vagyoni kártérítést is követelnek.

A vádirat ismertetése után a bíróság meghallgatta az elsőrendű vádlottat, aki annyiban elismerte bűnösségét, hogy ő sebesítette meg a sértettet. Azt viszont határozottan tagadta, hogy meg akarta volna ölni.

Azt mondta, hogy barátaival, akik egy hagyományőrző egyesület tagjai, gyakorlatozni indultak; a 21-es autóbuszon egy fiú feltűnően nézte őket, miközben pénzt számoltak. Rövid szóváltás után Mortimer előhúzott egy kardot, amiről elmondása szerint csak akkor vette észre, hogy nem fakard, hanem éles fegyver. Állítólag azt mondta a sértettnek, hogy nem akar problémát, de állítása szerint “ekkor a busz megrándult, én elvesztettem az egyensúlyomat és beleestem a sértettbe.

Nem tudtam kapaszkodni, mert a bal kezemben egy pajzs volt”. A vádlott arra nem tudott magyarázattal szolgálni, miért mozdult volna meg a végállomáson álló busz. Közölte: ezután sokkos állapotba került, nem emlékszik rá, pontosan hogyan kerültek a Hajógyári Szigetre, és mi lett a kard sorsa. A kardot egyébként a szigeten rejtették el, majd később a vádlott bátyja hozta el onnan, majd feldarabolva megpróbálta eltüntetni a fegyvert. Ezért Mortimer bátyját mint másodrendű vádlottat, bűnpártolással vád! olja az ügyészség.

A tárgyaláson bemutatták a bűnjeleket is. Köztük annak a 2 centi széles és 80 centi hosszú kardnak a feldarabolt részeit, amelyet a vád szerint Mortimer 30 centiméter mélyen döfött a sértett testébe.

A vádlott elmondta azt is: azért nevezték el Mortimernek, mert a Black Sabbath együttes dobosához hasonlították. Közölte, édesanyja révén félig roma származású, de nem a roma hagyományok szerint élnek. Ennek azért van jelentősége, mert a sértett is roma. A környezettanulmány szerint a család törökbálinti háza szépen berendezett és tisztán tartott, családi életet harmonikus légkör jellemzi. A tárgyalás a másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.