Monospetri ünnepség szenátori jelenléttel

Monospetri ünnepség szenátori jelenléttel
Bihar megye – Monospetriben hagyománya van, hogy nemzeti ünnepünkhöz legközelebb eső vasárnapon ökumenikus megemlékezést tartanak a római katolikus templomban. Idén is így történt.

 

 

A Monospetriben tartott ünnepségen elsőként a házigazda Nagy János tisztelendő mondott rövid köszöntőt, majd átadta a szót Mátyás Árpád református lelkésznek, aki az igét hirdette. Őt követően Cseke Attila szenátor mondta el ünnepi beszédét. Március idusán tettük meg az első lépéseket az önálló magyar államiság, a sajtószabadság és a nemzeti öntudat kinyilvánítása felé – mondta beszédének bevezető részében, majd Petőfit idézve hozzátette: “Nehezebbek az első lépések, mint mérföldeket gyalogolni”, de minden hosszú út az első lépéssel kezdődik. Ezt tették meg a márciusi ifjak, és azóta úton vagyunk.

 

Büszkék lehetünk

 

Barcui Barna polgármester beszédében kiemelte, hogy büszkék lehetünk 1848 márciusára, hiszen akkor nyertük vissza önállóságunkat, és szerveztünk önálló hadsereget. Valószínűleg a magyarság döntő többsége ezt az ünnepet tartja a legnagyobbnak. Az ünnepi beszédek után a helyi iskolások bemutatták ezen alkalomra készített versmaratonjukat, mely kissé hosszúra sikerült, majd a kórus adta elő ezen alkalomra megtanult énekeit. A templomi ünnepség után fáklyás felvonulással mentek a temetőben elhelyezett emléktábláig, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A helyszínen Hajas Attila kántor-hitoktató mondott ünnepi beszédet, majd Nagy János tisztelendő mondott köszönetet a mindenkinek az ünnepségen való részvételért.

Szőke Ferenc