Monospetri szüreti fesztivál az NDF rendezésében

Monospetri szüreti fesztivál az NDF rendezésében
Bihar megye – Az évek során hagyománnyá vált, hogy a Margitta melletti Monospetriben a Német Demokrata Fórum (NDF) helyi szervezete a megyei és az észak-erdélyi szervezet támogatásával megrendezi a Szüreti Fesztivált.

A vasárnapi egész napos rendezvényen jelen van a falu apraja-nagyja. Tíz óra után parádés felvonulással kezdődött az ünnepség, melyen a helyiek és a meghívott vendégek is részt vettek. Lovasok vezették a felvonulókat, őket követte a bélteki és svábpetri összevont fúvószenekar – ők már hazai pályán mozogtak, mivel minden évben megtisztelik fellépésükkel a monospetrieket –, a táncegyüttesek is beálltak a sorba, természetesen népviseleti ruhákban, majd a meghívott vendégek után a hazaiak zárták a sort. A fúvós zenével kísért menet bejárta a községet, majd a katolikus templomba vonultak az ünnepi szentmisére. Mise után visszatértek a székházba, ahol ünnepi ebéddel vártak minden vendéget és helyi lakost.

Ezután következett a hivatalos megnyitó, melyen elsőként Végső András, a helyi NDF elnöke köszöntötte három nyelven – román, magyar, német – a résztvevőket. Megköszönte minden jelenlévőnek, hogy részt vesz ezen a jeles ünnepségen. Örömmel nyugtázta, hogy sokan vannak, ami annak a jó együttműködésnek is köszönhető, amely az NDF, az RMDSZ és a polgármesteri hivatal között kialakult. Ezt szeretnék a továbbiakban megőrizni, sőt továbbfejleszteni. Reményét fejezte ki, hogy a megálmodott sportlétesítményt sikerül rövidesen felépíteni. Már most meghívott minden jelenlévőt az NDF jövő évi jubileumi rendezvényre, melyen tizedik születésnapjukat ünneplik.

A jó együttműködés

Barcui Barna polgármester szintén fontosnak és hasznosnak tartotta a jó együttműködést, melynek ápolását egyik fő céljaként tűzte ki. Schwartz János, az Észak-erdélyi NDF elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy ezek a rendezvények jó alkalmat biztosítanak a közösségi szellem fejlesztésére, ezért van rájuk szükség. Külön öröm a sok fiatalt látni, akik ezeket a szép hagyományokat továbbéltetik. Befejezésül jó szórakozást kívánt a jövő évi találkozás reményében. A megnyitó után a kulturális rész következett, ahol fellépett a helyi tánccsoport, valamint az erdődi, a nagyváradi, a palotai, a sólyomkővári, a svábpetri tánccsoportok és a bélteki-mezőpetri fúvószenekar Câcu Mircea vezetésével.

Szőke Ferenc